Środki ochrony roślin wycofane w 2024 roku – skreślonych substancji nie możesz użyć

Na przestrzeni ostatnich 4 lat  wycofano łącznie 29 substancji czynnych środków ochrony roślin. W tym roku skreślane są kolejne substancje czynne.

reklama
Baner Mandam

Za sprawą Europejskiego Zielonego Ładu, który zakłada m.in., iż do 2030 roku, ograniczone zostanie stosowanie o 50 proc.(a w przypadku bardziej niebezpiecznych o 65 proc.), środków ochrony roślin (ś.o.r.) i ryzyko związane z ich stosowaniem, rynek syntetycznych ś.o.r. ulega na naszych „oczach” głębokim zmianom, polegającym głównie na wycofywaniu tych „niebezpiecznych” ś.o.r..

Na przestrzeni ostatnich 4 lat (2020-2023), wycofano łącznie 29 s.cz.. W roku 2020 było 9 substancji (tj. tiuram, chlorotalonil, propikonazol, pimetrozyna, dikwat, dimetoat, chloropyrifos, desmedifam, metoksyfenozyd), w roku 2021 kolejnych 8 substancji (tj. bromoksynil, benalaksyl, tiofanat metylu, mankozeb, beta-cyflutryna, tiachlopryd, chlorosulfuron, fenpropimorf), a w roku 2022 następnych 9 substancji (tj. epoksykonazol, fosmet, haloksyfop-P, imidachlopryd, cyprokonazol, alfa-cypermetrynę, famoksat, flutriafol, indoksakarb). Natomiast w roku 2023 wycofano kolejne 3 substancje (tj. oksamyl, sulfoksaflor, prochloraz).

reklama
Baner halvetic
reklama
Baner sklep agrihandler

W związku z systematycznym wycofywaniem kolejnych s.cz. ś.o.r., warto wiedzieć jakie zmiany zaszły bądź nastąpią w roku bieżącym oraz jakich substancji już nie kupimy lub do kiedy możemy je stosować w ochronie swoich upraw rolniczych, sadowniczych czy warzywnych w sezonie 2024.

Wycofane herbicydy

Benfluralina – substancja z grupy dinitroanilin, która wykorzystywana była przez plantatorów do ograniczania zachwaszczenia w warzywnych (np. sałaty, brokuła, kalafiora, kapusty) czy małoobszarowych (np. grochu, fasoli, bobu, kalarepy, cykorii i endywii). Może być stosowana, przechowywana i unieszkodliwiona do 12 maja 2024.

S-metolachlor – substancja z grupy chloroacetoanilidów, która wykorzystywana była przez plantatorów do ograniczania zachwaszczenia w uprawach rolniczych, warzywnych, sadowniczych, ozdobnych, specjalnych, energetycznych czy w szkółkach drzew. Może być stosowana, przechowywana i unieszkodliwiona do 23 lipca 2024.

Triflusulfuron metylu – substancja z grupy pochodnych sulfonylomocznika, która wykorzystywana była przez plantatorów do ograniczania zachwaszczenia w niektórych uprawach rolniczych, głównie buraka cukrowego, ćwikłowego i pastewnego. Może być stosowana, przechowywana i unieszkodliwiona do 20 sierpnia 2024.

Wycofane fungicydy

Ipkonazol – substancja z grupy triazoli, która wykorzystywana była przez plantatorów do zaprawiania ziarna zbóż ozimych (np. żyta, pszenżyta, pszenicy ozimej i jęczmienia ozimego) i jarych (np. pszenicy jarej i jęczmienia jarego). Może być stosowana, przechowywana i unieszkodliwiona do 29 lutego 2024.

Dimoksystrobina – substancja z grupy strobiluryn, która wykorzystywana była przez plantatorów do ograniczania porażenia przez choroby roślin rolniczych, głównie rzepaku ozimego i jarego oraz rzepiku ozimego i jarego. Może być stosowana, przechowywana i unieszkodliwiona do 31 lipca 2024.

Metiram – substancja z grupy ditiokarbaminianów, która wykorzystywana była przez plantatorów do ograniczania porażenia przez choroby roślin rolniczych (np. ziemniaka), sadowniczych (np. jabłoni) czy warzywnych (np.  pomidora i cebuli). Może być stosowana, przechowywana i unieszkodliwiona do 28 listopada 2024.

Bentiowalikarb – substancja z grupy karbaminianów, która wykorzystywana była przez plantatorów do ograniczania porażenia przez choroby roślin rolniczych (np. ziemniaka), czy warzywnych (np. cebuli i czosnku). Może być stosowana, przechowywana i unieszkodliwiona do 13 grudnia 2024.

Wycofane insektycydy i akarycydy

Abamektyna – substancja z grupy laktonów makrocyklicznych (otrzymana z bakterii Streptomyces avermitilis), która wykorzystywana była przez plantatorów jako insektycyd i akaracyd do ochrony sadów (np. jabłoni i gruszy), jagodników (np. truskawki, maliny, jeżyny), warzyw pod osłonami (np. oberżyny, pomidora, papryki, ogórka), roślin ozdobnych pod osłonami (np. róży, chryzantemy, gerbery) i roślin ozdobnych doniczkowych pod osłonami (np. pelargonii, difenbachii, hibiskusa, fiołka afrykańskiego). Może być stosowana, przechowywana i unieszkodliwiona do 1 kwietnia 2024.

Chlofentezyna – substancja z grupy tetrazyn, która wykorzystywana była przez plantatorów jako akaracyd do ochrony sadów (np. jabłoni). Może być stosowana, przechowywana i unieszkodliwiona do 11 listopada 2024.

W ciągu najbliższych 3-5 lat najprawdopodobniej wycofanych będzie kolejnych kilka bardzo istotnych dla plantatorów substancji, tj. metamitron, fenmedifam, tebukonazol, difenokonazol, tetrakonazol czy metkonazol. Czy ma to sens? No cóż trudno powiedzieć. Jednak już teraz bardzo często plantatorzy mają dylemat jak sobie poradzić z niektórymi agrofagami, przy tak silnej presji na ograniczenia w stosowaniu s.cz. A w najbliższej przyszłości takich dylematów będzie prawdopodobnie coraz więcej. Dlatego ograniczanie stosowania ś.o.r., musi być wdrażane w sposób bardziej zrównoważony, tak aby nie spowodować braku możliwości ochrony plantacji roślin uprawnych a przez to nie doprowadzić do gwałtownego wzrostu cen produktów rolnych.

reklama
Baner Bayer Dekalb
9 KOMENTARZE
  1. Wyjaśnienie. Nikt nie pozbawia nikogo śor. Wycofane związki chemiczne to ponad 30- 50 letnie substancje które są rakotwórcze, mogą wywołać zmiany hormonalne, bezpłodność. Niszczą owady, w tym zapylacze, wywołują poparzenia ryb. Nie ulegają samo usunięciu i kumulują się w glebie i wodzie. W to miejsce wprowadzane są nowoczesne, bezpieczniejsze środki bo od tego may postęp i naukę. Bo to tak jakbyśmy dalej chcieli wylewać szambo do rzeki mając kanalizację

  2. To skoro w UE wycofują środki ochrony roślin to niech wprowadzą zakaz importu tego całego syfu który nazywają żywnością z całej reszty świata. Jeszcze chwilę to nie będzie nas stać nawet na bochenek chleba bo będzie tak drogi. Niech się urzędasy w UE pukną w czoło.

  3. Pani Halinie radzę spróbować uprawy warzyw lub owoców na własne potrzeby. Można to robić nawet na balkonie.
    Może wtedy zrozumie, jak trudno bez środków ochrony roślin dochować się (zadowalającego) plonu.
    Każdy chce zdrowych, ekologicznych produktów, ale jednocześnie mają być ładne, czyste, bez plam i dziur po robalach. Trudno pogodzić jedno z drugim. 🙄
    Sama od lat uprawiam warzywa w pojemnikach (mam baaardzo mały ogródek) i wiem, jak trudno dochować się satysfakcjonujących zbiorów. Po latach ubierania się przy ekologii, nabrałam pokory i czasem jednak sięgam po ŚOR, bo bez nich zwyczajnie co roku zostawałam z niczym.
    Takie własne uprawy otwierają oczy i uczą szacunku do pracy rolników. Mnie uświadomiły, jak niełatwe mają zadanie.

  4. 50 lat temu było rolnictwo tylko ekologiczne w Polsce, ludzie byli zdrowi i nikt nie był głodny. Tylko trzeba rolnikowi pozwolić uprawiać rośliny i hodować zwierzęta, a nie rzucać mu kłód pod nogi, jak to teraz robi Unia Europejska przez głupie ograniczenia i wymogi. No i musi być odpowiednia cena produktów rolnych, żeby rolnik miał z czego żyć.

  5. Proponuję koleżanko żebyś założyła sobie gospodarstwo I porodukowala ekologicznie, Polski rolnik stosuje znikome ilości śor w porównaniu do naprzyklad Ukrainy która odmówiła podania tych danych , także nie truje Polski rolnik a ukraiński

  6. Przepraszam ale bardzo proszę o wycofanie wszystkiego toksycznego , ludzie są truci , nowotwory powstają , okaleczeni są ludzie , to jest pod ludobójstwo, chleb zawiera substancje toksyczne , kasze przechowują i je toksynami doprawiają, przechowywanie to tragedia, jak nie pleśń to trucizna . Rolnictwo przestawić na ekologiczne , państwo na tym zyska , służba zdrowia jest przeciążona. Austria unormowane ma wszystko, dają dodatki właśnie organicznym rolnikom , żywność ekologiczna w stosunku do chemicznej nie jest droga , państwo robi to dla zdrowia ludzi . Młodzi ludzie na rentach , kto będzie pracował, uszkodzone mamy wnętrza , nic normalnie nie działa.

    • Zdaje Pani sobię sprawę że wydajność w rolnictwie ekologicznym jest 4-5 krotnie niższa niż w przy standardowej produkcji rolnej?
      I skąd Pani myśli UE weźmie te brakującą ilość żywności jeśli cała unia przestawi się tylko na rolnictwo ekologiczne? Z Ameryki Południowej oraz Ukrainy, gdzie niema żadnych regulacji co do Ś.O.R., zobaczymy jak zdrowi wtedy będziemy.

      • W koncu ktoś powiedział prawdę nas rolników chcą cofnąć żebyśmy byli bardziej eko ale kto zapłaci 3 razy więcej za zboże jak już chleb po 5 zł to dużo kosztuje a gdzie kupić chleb za 20 zł jak dziennie się go zjada 3-4 żeby wykarmić 5odobową rodzinę a gdzie reszta produktów niech zaczną kontrolować firmy które wrzucają do żywności samą chemie

    • Ale alkoholu ktory jest narkotykiem silnie rakotworczym nie ograniczaja nawet, państwo z niego ma ogromne zyski. Robert Rutkowski pieknie to przedstawił Niby robia wszystko dla ludzi ale na niby bo zielony ład jest po to aby kase wyciagac nam z kieszeni. Wszystko co robia przynosi wiecej szkody niz pożytku, wygladaja ich dzialania na takie aby na rzecz wielkich korporacji wykonczyc rolnictwo, a potem wielkim korporacja bedziemy placic krocie za ich produkty bo nie beda mieli juz konkurencji ktora z pomoca Uni chca wykonczyc.

ZOSTAW KOMENTARZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Przeczytaj także

None found

Najpopularniejsze artykuły

None found

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)
INNE ARTYKUŁY AUTORA




NAJNOWSZE WIADOMOŚCI