Sprzedaż bezpośrednia według Kukiz 15

W trakcie 27 posiedzenia Sejmu RP (4 – 6 października) miało miejsce pierwsze czytanie poselskiego projektu ustawy o sprzedaży żywności przez rolników oraz zmianie niektórych innych ustaw. Celem zaproponowanej przez Klub Kukiz 15 nowelizacji  jest stworzenie warunków do sprzedaży produktów spożywczych wytwarzanych przez rolników w sposób tradycyjny, domowy, z własnego gospodarstwa.


Proponowana ustawa ma przywrócić tradycyjną rolę rolnika jako wytwórcy i przetwórcy żywności oraz otworzyć nowy rynek naturalnej i zdrowej żywności dla konsumentów. Ma również poprawić budżety domowe gospodarstw rolnych, szczególnie małych i średnich.

Chodzi też o likwidację szarej strefy sprzedaży przetworzonych produktów rolnych. Projekt dotyczy produkcji, przetwarzania oraz sprzedaży przez rolnika żywności nieprzetworzonej i przetworzonej.

Sprzedaż ma być prowadzona tylko w sposób i w miejscach określonych w projekcie (np. w miejscach wytworzenia żywności, zamieszkania sprzedającego lub kupującego, na targowiskach, festynach, wystawach). Dopuszczone ma być też prowadzenie sprzedaży na terenie całego kraju, bez limitu odległości od gospodarstwa. Projekt określa zasady przetwarzania przez rolnika produktów żywnościowych przeznaczonych na sprzedaż (chodzi m.in. o przetworzenie w sposób naturalny i tradycyjny, bez dodatków sztucznych i identycznych z naturalnymi).

Ponadto projekt wprowadza domniemanie, że rolnik jest w stanie zapewnić bezpieczeństwo żywności oraz warunki higieniczne dla produktów przeznaczonych do sprzedaży. W projekcie zaproponowano, aby z podatku dochodowego zwolniony był przychód z tytułu sprzedaży bezpośredniej przez rolnika do 75 tys. złotych rocznie.

Projekt został skierowany do dalszych prac w Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi i Komisji Finansów Publicznych.

Źródło: Sejm RP