W Niemczech cena wieprzowiny zatrzymała się na poziomie 1,42 euro/kg, chociaż oczekiwania były z goła odmienne. Niestety opóźniające się rozpoczęcie sezonu grillowego i utrzymywane obostrzenia związane z pandemią nadal blokują jakiekolwiek podwyżki.
Na większości pozostałych rynków europejskich ceny wręcz spadły; o 9 centów w Belgii, 7 w Holandii i 4 w Austrii. Nadal wysoka cena utrzymuje się w Hiszpanii (1,92 euro/kg), która bez ograniczeń może eksportować mięso do krajów azjatyckich.
Tymczasem w kraju średnio można otrzymać 4,65 zł/kg oraz 6,25 zł/kg w klasie E. Nadal duży wpływ na opłacalność produkcji wywierają ciągle rosnące ceny pasz.
Światełkiem w tunelu może okazać się zapowiadane stopniowe odmrażanie gospodarki, w tym przede wszystkim branż hotelarskiej i gastronomicznej; przypomnijmy że od połowy miesiąca będą mogły funkcjonować “ogródki” przy restauracjach, a z końcem maja w ograniczonym stopniu restauracje będą mogły gościć klientów również w lokalach.
Na podstawie danych KZP-PTCH