Spóźniający się sezon grillowy determinuje ceny wieprzowiny. Czego możemy się spodziewać w najbliższym czasie?

W Niemczech cena wieprzowiny zatrzymała się na poziomie 1,42 euro/kg, chociaż oczekiwania były z goła odmienne. Niestety opóźniające się rozpoczęcie sezonu grillowego i utrzymywane obostrzenia związane z pandemią nadal blokują jakiekolwiek podwyżki.

Na większości pozostałych rynków europejskich ceny wręcz spadły; o 9 centów w Belgii, 7 w Holandii i 4 w Austrii. Nadal wysoka cena utrzymuje się w Hiszpanii (1,92 euro/kg), która bez ograniczeń może eksportować mięso do krajów azjatyckich.

Tymczasem w kraju średnio można otrzymać 4,65 zł/kg oraz 6,25 zł/kg w klasie E. Nadal duży wpływ na opłacalność produkcji wywierają ciągle rosnące ceny pasz.

Światełkiem w tunelu może okazać się zapowiadane stopniowe odmrażanie gospodarki, w tym przede wszystkim branż hotelarskiej i gastronomicznej; przypomnijmy że od połowy miesiąca będą mogły funkcjonować “ogródki” przy restauracjach, a z końcem maja w ograniczonym stopniu restauracje będą mogły gościć klientów również w lokalach.

Na podstawie danych KZP-PTCH

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności