Spotkanie producentów trzody w resorcie rolnictwa

0
341

Minister rolnictwa i rozwoju wsi Marek Sawicki spotkał się z przedstawicielami producentów trzody chlewnej w celu omówienia trudnej sytuacji na tym rynku i znalezienia sposobów jej rozwiązania. W spotkaniu wzięli udział m.in. przedstawiciele grup producentów trzody chlewnej, zrzeszeń, rolniczych związków i organizacji, samorządu rolniczego, a także parlamentarzyści

Uczestniczący w spotkaniu podsekretarz stanu Jan Krzysztof Ardanowski poinformował o przeprowadzonych do tej pory działaniach w tej kwestii. Zaznaczył, że obecne problemy w dużej mierze wynikają z bardzo wysokich cen zbóż. Zwrócił uwagę na podejmowane na forum Unii Europejskiej inicjatywy mające na celu zapobieżenie nadmiernemu wzrostowi cen zbóż oraz zwiększenie ich podaży na rynku krajowym i wspólnotowym.

Przypomniał także, że m.in. na wniosek Polski, Komisja Europejska uruchomiła dopłaty do prywatnego przechowywania. Podsekretarz stanu Jan Krzysztof Ardanowski poinformował, że Polska wnioskowała również o wprowadzenie refundacji eksportowych do półtusz wieprzowych. Jednak Komisja Europejska uważa na razie, iż w tej sprawie nie należy podejmować dodatkowych działań.

Uczestnicy spotkania sygnalizowali najważniejsze problemy i zgłaszali propozycje działań, które należy podjąć w celu rozwiązania aktualnych trudności. Wśród nich były m.in.:
– działania na rzecz promocji tworzenia grup i spółdzielni producentów oraz wprowadzenie rozwiązań prawnych zapewniających większe preferencje dla tych podmiotów,
– powołanie rady konsultacyjnej, która będzie rozmawiać na temat problemów sektora,
– uruchomienie silnej giełdy żywca,
– utworzenie niezależnej jednostki prowadzącej ocenę poubojową,
– zapewnienie środków na finansowanie programu zwalczania choroby Aujeszkyego,
– przygotowanie programu zwalczania salmonellozy,
– działania na rzecz promocji polskiego mięsa.

Podsumowując spotkanie, minister rolnictwa i rozwoju wsi Marek Sawicki stwierdził, że podstawowym celem producentów powinno być organizowanie produkcji surowca. Jako formy organizacji wymienił przede wszystkim spółdzielnie oraz grupy producentów. Szef resortu zapowiedział, że w najbliższym czasie przedstawi założenia upowszechniania spółdzielczości. Zapewnił, że podejmie dalsze działania w celu uruchomienia wspólnotowego wsparcia rynku wieprzowiny.

Uważam, że w obecnej sytuacji konieczne jest przeprowadzenie jednorazowego skupu interwencyjnego i będę o to zabiegał” – podkreślił minister rolnictwa i rozwoju wsi Marek Sawicki.

Minister liczy też na dobrą współpracę z przedstawicielami producentów trzody chlewnej, co powinno przyczynić się do poprawy trudnej sytuacji w tym sektorze.

opr. MS
Wrp.pl
źródło: ministerstwo rolnictwa

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności