fbpx
Strona głównaPozostałeSpotkanie producentów trzody w resorcie rolnictwa

Spotkanie producentów trzody w resorcie rolnictwa

Minister rolnictwa i rozwoju wsi Marek Sawicki spotkał się z przedstawicielami producentów trzody chlewnej w celu omówienia trudnej sytuacji na tym rynku i znalezienia sposobów jej rozwiązania. W spotkaniu wzięli udział m.in. przedstawiciele grup producentów trzody chlewnej, zrzeszeń, rolniczych związków i organizacji, samorządu rolniczego, a także parlamentarzyści

Uczestniczący w spotkaniu podsekretarz stanu Jan Krzysztof Ardanowski poinformował o przeprowadzonych do tej pory działaniach w tej kwestii. Zaznaczył, że obecne problemy w dużej mierze wynikają z bardzo wysokich cen zbóż. Zwrócił uwagę na podejmowane na forum Unii Europejskiej inicjatywy mające na celu zapobieżenie nadmiernemu wzrostowi cen zbóż oraz zwiększenie ich podaży na rynku krajowym i wspólnotowym.

Przypomniał także, że m.in. na wniosek Polski, Komisja Europejska uruchomiła dopłaty do prywatnego przechowywania. Podsekretarz stanu Jan Krzysztof Ardanowski poinformował, że Polska wnioskowała również o wprowadzenie refundacji eksportowych do półtusz wieprzowych. Jednak Komisja Europejska uważa na razie, iż w tej sprawie nie należy podejmować dodatkowych działań.

Uczestnicy spotkania sygnalizowali najważniejsze problemy i zgłaszali propozycje działań, które należy podjąć w celu rozwiązania aktualnych trudności. Wśród nich były m.in.:
– działania na rzecz promocji tworzenia grup i spółdzielni producentów oraz wprowadzenie rozwiązań prawnych zapewniających większe preferencje dla tych podmiotów,
– powołanie rady konsultacyjnej, która będzie rozmawiać na temat problemów sektora,
– uruchomienie silnej giełdy żywca,
– utworzenie niezależnej jednostki prowadzącej ocenę poubojową,
– zapewnienie środków na finansowanie programu zwalczania choroby Aujeszkyego,
– przygotowanie programu zwalczania salmonellozy,
– działania na rzecz promocji polskiego mięsa.

Podsumowując spotkanie, minister rolnictwa i rozwoju wsi Marek Sawicki stwierdził, że podstawowym celem producentów powinno być organizowanie produkcji surowca. Jako formy organizacji wymienił przede wszystkim spółdzielnie oraz grupy producentów. Szef resortu zapowiedział, że w najbliższym czasie przedstawi założenia upowszechniania spółdzielczości. Zapewnił, że podejmie dalsze działania w celu uruchomienia wspólnotowego wsparcia rynku wieprzowiny.

Uważam, że w obecnej sytuacji konieczne jest przeprowadzenie jednorazowego skupu interwencyjnego i będę o to zabiegał” – podkreślił minister rolnictwa i rozwoju wsi Marek Sawicki.

Minister liczy też na dobrą współpracę z przedstawicielami producentów trzody chlewnej, co powinno przyczynić się do poprawy trudnej sytuacji w tym sektorze.

opr. MS
Wrp.pl
źródło: ministerstwo rolnictwa

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Wydawnictwo PLANTPRESS poleca

INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.