Idealnym rozwiązaniem byłoby indywidualne podejście do KAŻDEGO zabiegu ochrony roślin, czyli dobieranie do zwalczanego agrofaga nie tylko rodzaju i dawki środka ochrony roślin, ale i parametrów oprysku, w tym przede wszystkim ilości cieczy roboczej na hektar niezbędnej dla uzyskania koniecznej dla skutecznego zabiegu dokładności pokrycia cieczą chronionej powierzchni.
Dobór niezbędnej ilości cieczy roboczej zależy m.in. od sposobu działania pestycydu i jego zachowania się w stosunku do roślin.
Najpowszechniej stosowanymi środkami ochrony roślin są herbicydy (środki chwastobójcze), insektycydy (owadobójcze) i fungicydy (grzybobójcze). Ze względu na ich zachowanie w stosunku do roślin możemy podzielić je na powierzchniowe, czyli te, które nie mają zdolności wnikania do wnętrza rośliny, oraz te, które wnikają (wgłębne) lub dodatkowo mają zdolność przemieszczania się w roślinie (systemiczne, zwane też układowymi). Ze względu na sposób działania pestycydu na agrofaga rozróżniamy wśród herbicydów działanie kontaktowe (parzące) i systemiczne (układowe), wśród insektycydów działanie kontaktowe, żołądkowe i gazowe, a wśród fungicydów zapobiegawcze i interwencyjne. Te sposoby zachowania na roślinach i działania na agrofagi w konkretnych preparatach mogą być łączone w zależności od użytych substancji aktywnych, których może być w danym preparacie nawet kilka o różnych mechanizmach działania.