Spadek światowych cen żywności wyhamował

W październiku 2014 comiesięczny wskaźnik światowych cen żywności FAO był dość stabilny, po raz pierwszy od pół roku. Nie oznacza to jednak, że wszystkie ceny stoją w miejscu…

W październiku 2014 comiesięczny wskaźnik światowych cen żywności FAO był dość stabilny. Indeks wskazujący na miesięczne zmiany cen dla koszyka produktów żywnościowych (zboża, oleje, nabiał, mięso i cukier) dla października br. był na poziomie średnio 192,3 punktów wobec 191,5 pkt., czyli 0,2% mniej niż we wrześniu br. oraz 14,3 pkt. mniej tj. 6,9% niż w październiku poprzedniego roku. Oznacza to zahamowanie 6-miesięcznego spadku. (Przypominamy, że marcowy indeks wzrósł do 213 pkt. tj. wówczas poziomu najwyższego od 10 miesięcy.) Umocnienie cen olejów oraz cukru rekompensowały spadki cen produktów mleczarskich oraz mięsnych. Natomiast ceny zbóż pozostały dość stabilne jakkolwiek na relatywnie niskim poziomie.

W październiku br. indeks cen olejów roślinnych FAO był na poziomie 163,7 pkt., czyli więcej o 1,6 pkt. (lub 1%) niż we wrześniu br. Oznacza to zmianę trendu po sześciu miesiącach z rzędu spadków (od kwietnia br.). Wzrost tego indeksu odzwierciedlał tym razem wzrost cen oleju palmowego (po 6 miesiącach spadków) pod wpływem spowolnienia produkcji w Malezji i Indonezji przy wzroście popytu. Wartość oleju słonecznikowego również wzrosła w odpowiedzi na pogorszenie perspektyw zbiorów słonecznika dla rejonu Morza Czarnego. Tymczasem olej sojowy dalej taniał pod wpływem perspektyw wielkiej podaży.

W październiku br. indeks cen zbóż FAO był na stabilnym poziomie 178,4 pkt. wobec 177,9 pkt., ale 18,2 pkt. mniej (lub 9,3%) niż w październiku 2013 roku. Po 5 miesiącach spadków ceny pszenicy i zbóż paszowych nieznacznie się w październiku umocniły, wspierane opóźnieniami zbiorów w USA (kukurydzy) oraz pogorszeniem perspektyw zbiorów w Australii (pszenicy). Z drugiej strony, ryż potaniał pod wpływem obfitej podaży i spowolnieniu sprzedaży.
Renata Struzik źródło: FAMMU/FAPA