fbpx
Strona głównaPozostałeSpadek produkcji tuczników w UE

Spadek produkcji tuczników w UE

Szacuje się, że produkcja tuczników w bieżącym roku zmniejszy się o 1,5% i wyniesie 255,8 mln sztuk. Wzrost kosztów produkcji będzie największym problemem rolników. N


W 15 dawnych krajach Unii Europejskiej, które dostarczają 82% produkowanej we Wspólnocie wieprzowiny, liczba tuczników zmniejszy się o 0,6% (wyjątek stanowi Hiszpania, gdzie spadek liczby tuczników wyniesie 1,8%, a macior – 1%). W ciągu roku największy spadek nastąpił w pierwszym półroczu (o 2,1%), w trzecim kwartale zanotowano niewielki wzrost produkcji, a w czwartym – nastąpi spadek o ponad 4%. W Polsce spadek liczebności macior wyniesie 11%, a w Danii – 4,3%.

(Agra Europe 2008, nr 2320, s. M/7)
W.M.
foto: Wrp.pl

N

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Wydawnictwo PLANTPRESS poleca

INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.