Spadek produkcji tuczników w UE

Szacuje się, że produkcja tuczników w bieżącym roku zmniejszy się o 1,5% i wyniesie 255,8 mln sztuk. Wzrost kosztów produkcji będzie największym problemem rolników. N


W 15 dawnych krajach Unii Europejskiej, które dostarczają 82% produkowanej we Wspólnocie wieprzowiny, liczba tuczników zmniejszy się o 0,6% (wyjątek stanowi Hiszpania, gdzie spadek liczby tuczników wyniesie 1,8%, a macior – 1%). W ciągu roku największy spadek nastąpił w pierwszym półroczu (o 2,1%), w trzecim kwartale zanotowano niewielki wzrost produkcji, a w czwartym – nastąpi spadek o ponad 4%. W Polsce spadek liczebności macior wyniesie 11%, a w Danii – 4,3%.

(Agra Europe 2008, nr 2320, s. M/7)
W.M.
foto: Wrp.pl

N

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności