Spadek produkcji baraniny w UE

0
606

Produkcja baraniny w Unii Europejskiej w ostatnich latach stale spada. W 2008 r. wyniosła ona 949 tys. ton, czyli była o 60 tys. ton mniejsza niż rok wcześniej. Największym producentem tego mięsa w Unii jest Wielka Brytania, choć dotychczas jeszcze widoczne są efekty kryzysu związanego z epidemią pryszczycy w 2007 r.

Kolejnym pod względem wielkości producentem baraniny w Unii jest Hiszpania. Jednak i tu również produkcja spada. W 2008 r. była ona o 20% mniejsza niż rok wcześniej i wyniosła 166 tys. ton. We Francji w tym samym czasie produkcja baraniny wyniosła 118 tys. ton, zmniejszając się o 7%. W Irlandii spadek ten wyniósł 10%. Obecnie popyt na baraninę w Unii Europejskiej jest większy niż jej podaż. W efekcie rośnie import tego mięsa, głównie z Nowej Zelandii. Jednakże pogłowie owiec zmniejsza się również w Nowej Zelandii i Australii. W Nowej Zelandii jest ono najniższe od 40 lat.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności