fbpx

Spadek produkcji baraniny w UE

Produkcja baraniny w Unii Europejskiej w ostatnich latach stale spada. W 2008 r. wyniosła ona 949 tys. ton, czyli była o 60 tys. ton mniejsza niż rok wcześniej. Największym producentem tego mięsa w Unii jest Wielka Brytania, choć dotychczas jeszcze widoczne są efekty kryzysu związanego z epidemią pryszczycy w 2007 r.

Kolejnym pod względem wielkości producentem baraniny w Unii jest Hiszpania. Jednak i tu również produkcja spada. W 2008 r. była ona o 20% mniejsza niż rok wcześniej i wyniosła 166 tys. ton. We Francji w tym samym czasie produkcja baraniny wyniosła 118 tys. ton, zmniejszając się o 7%. W Irlandii spadek ten wyniósł 10%. Obecnie popyt na baraninę w Unii Europejskiej jest większy niż jej podaż. W efekcie rośnie import tego mięsa, głównie z Nowej Zelandii. Jednakże pogłowie owiec zmniejsza się również w Nowej Zelandii i Australii. W Nowej Zelandii jest ono najniższe od 40 lat.

Baner Syngenta

McHale - baner
Danko baner marzec 2024
Webinarium konopie - baner
POZ 2024 - baner

ZOSTAW KOMENTARZ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Najpopularniejsze artykuły
NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
[s4u_pp_featured_products per_row="2"]
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.