Zapotrzebowanie na wołowinę i cielęcinę na świecie w 2010 r. zmniejszy się o około 429 tys. ton. W przeliczeniu na 1 osobę rocznie spożycie tego mięsa w USA spadnie o 1,2%, a w Unii Europejskiej – o 1%.
W większym stopniu, bo o 5,5%, zmniejszy się konsumpcja tego mięsa w Chinach. Powodem tego jest spadek produkcji wołowiny w tym kraju oraz rosnąca konkurencja ze strony wieprzowiny. W Argentynie zmniejszająca się produkcja oraz rosnące ceny spowodują spadek spożycia wołowiny o 7%. Natomiast w Brazylii przewiduje się wzrost spożycia o 3,2%. Niewielki wzrost spożycia przewiduje się również na Bliskim Wschodzie, w północnej Afryce, Indiach i Korei. W bieżącym roku produkcja wołowiny zmniejszy się prawdopodobnie o 700 tys. ton.
(Agra Europe 2010, nr 2408, s. 23)
W.M.