Spadek opłacalności produkcji brojlerów w Holandii

Dochody uzyskiwane z produkcji brojlerów w pierwszym kwartale 2008 r. w Holandii były większe niż w tym samym okresie poprzedniego roku, jednak osiągane zyski spadły. Było to wynikiem znacznego wzrostu kosztów produkcji. W 2007 r. produkcja mięsa brojlerów w Holandii wzrosła o 10%, czyli osiągnęła do 814 tys. ton. Poziom samowystarczalności pod tym względem wzrósł do 184%. Spożycie mięsa drobiu w Holandii w 2007 r. w przeliczeniu na 1 mieszkańca zwiększyło się o 0,7 kg i osiągnęło 18,2 kg.


W tym samym czasie produkcja mięsa brojlerów w 27 krajach Unii Europejskiej zwiększyła się o 4,4% i wyniosła 8,7 mln ton. W pierwszym kwartale 2008 r. koszty produkcji w Holandii zwiększyły się o 16% w porównaniu z poprzednim rokiem. Wzrosły przede wszystkim ceny piskląt jednodniowych (o 12%) i pasz. Ceny mieszanek paszowych w marcu 2008 r. były najwyższe od lipca 1985 r. Ceny pasz granulowanych zwiększyły się w ciągu roku o 25%, a ceny detaliczne ziarna pszenicy – o 50%.

(Agra Europe 2008, nr 2312, s. M/4)
W.M.
foto: Wrp.pl

N