Jak informuje serwis e-WGT za danymi FAO, indeks cen produktów mleczarskich spadł w styczniu o 1,4 procent w stosunku do grudnia i wyniósł 136,2 punktu. Chociaż to poziom najniższy od 12 miesięcy, spadki cen nie dotknęły sera.
Spadek indeksu był napędzany przede wszystkim przez spadające ceny masła i mleka w proszku
– Światowe ceny masła spadły siódmy miesiąc z rzędu, czemu sprzyjał ograniczony popyt importowy na długoterminowe dostawy po dominujących cenach, wynikający z oczekiwań rynku na dalszy spadek cen i zwiększone dostawy z Oceanii. Tymczasem międzynarodowe ceny pełnego mleka w proszku spadły z powodu mniejszego popytu ze strony czołowych importerów i zwiększonych dostaw z Nowej Zelandii, pomimo sezonowo spadającej produkcji mleka – informuje serwis e-WGT.
Staniało także odtłuszczone mleko w proszku ze względu na słaby popyt światowy. Wyjątkiem jeśli chodzi o produkty mleczne był ser, którego globalne ceny nieznacznie wzrosły ze względu na ożywienie w branży gastronomicznej oraz lepszą sprzedaż detaliczną w Europie Zachodniej.