Spadek importu cukru surowego do Rosji

Od stycznia do połowy lipca bieżącego roku Rosja importowała 1,555 mln ton cukru surowego. Jest to ilość o 26% mniejsza niż w tym samym okresie poprzedniego roku. Z importowanego surowca i zgromadzonych wcześniej zapasów wytworzono 1,704 mln ton cukru białego (o 16,7% mniej niż rok wcześniej). N


Spadek nastąpił na skutek wprowadzenia sezonowych ceł na cukier surowy. Od grudnia 2007 r. do końca maja 2008 r., czyli w sezonie przetwarzania cukru krajowego, cło to wynosiło 220 dolarów za 1 tonę. Obecnie ponownie wróciło do poprzedniego poziomu 140 dolarów za 1 tonę.

(Agra Europe 2008, nr 2320, s. M/4)
W.M.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności