Spadek eksportu wołowiny do Chin

0
373

W 2009 r. zmniejszył się eksport wieprzowiny do Chin, które są największym na świecie konsumentem tego mięsa. Według firmy Beijing Orient import wieprzowiny w Chinach w ciągu pierwszych dziesięciu miesięcy 2009 r. osiągnął poziom 110 tys. t, wobec 373 tys. t w analogicznym okresie 2008 roku.

Pojawienie się Chin w 2008 r. na rynku światowym w roli dużego importera, skutkowało dobrą koniunkturą dla głównych eksporterów wieprzowiny, szczególnie w Stanach Zjednoczonych i UE. Głównym powodem był znaczny spadek pogłowia świń w Chinach spowodowany chorobami, surową zimą i innymi kataklizmami. Z kolei zwiększeniu popytu sprzyjała organizacja Igrzysk Olimpijskich w Pekinie oraz bardzo dobra sytuacja gospodarcza. Zarówno Stany Zjednoczone, jak i UE sprzedały w tamtym roku rekordową ilość wieprzowiny i podrobów wieprzowych do Państwa Środka.

Z kolei czynnikiem działającym w kierunku wyhamowania sprzedaży do Chin w 2009 r. było zwiększenie produkcji w tym kraju aktywnie wspierane przez rząd m.in. poprzez subsydiowanie chowu loch. Ponadto spadkowa tendencja cen wieprzowiny spowodowała wzrost zapasów w Chinach do poziomu 120 tys. ton. Nie bez znaczenia pozostał fakt, iż wcześniej w 2009 roku Chiny wstrzymały import wieprzowiny z USA, Kanady i Meksyku z powodu obaw o bezpieczeństwo mięsa w obliczu panującej epidemii wirusa A/H1N1.