Spadek dochodowości rolnictwa holenderskiego

W 2007 r. w żadnej kategorii gospodarstw rolnych w Holandii nie zanotowano zysków. Średnio dochód w gospodarstwie wyniósł 51 tys. euro, czyli był o 1 tys. (2%) mniejszy niż rok wcześniej. Na 100 euro poniesionych kosztów uzyskano 87 euro dochodu. Zmniejszyły się straty ponoszone w produkcji mleczarskiej. Spadły one z 21 do 8 euro na 100 euro kosztów.

reklama
Baner Amazone


Dochodowość wzrosła tu o 61% dzięki zwiększeniu cen mleka i bydła o 18%. Poprawę zanotowano również w produkcji brojlerów. Straty ponoszone na 100 euro kosztów spadły z 9 do 1 euro. Jednak średni dochód z fermy brojlerów wyniósł 68 tys. euro, podczas gdy w 2005 r. wyniósł on 98 tys. (osiągano wtedy 4 euro na 100 euro kosztów). Niskie ceny uzyskiwane przez rolników i rosnące koszty produkcji spowodowały pogorszenie sytuacji producentów wieprzowiny. Dochody w tym sektorze produkcji spadły o 162%. Ceny prosiąt zmniejszyły się o 25%. W hodowli świń zarodowych dochody spadły o 193% – z 3 euro zysku na 100 euro dochodu zmniejszyły się do 30 euro strat. W gospodarstwach specjalizujących się w uprawach polowych średnio dochód wyniósł 58,5 tys. euro, był niższy niż rok wcześniej, ale wyższy niż w latach 2001-05. Straty wyniosły 8 euro na 100 euro dochodu. W uprawach szklarniowych straty wzrosły z 4 do 6 euro na 100 euro dochodu. Poprawiła się dochodowość produkcji owoców. Wpłynęło na to zwiększenie wysokości zbiorów jabłek i gruszek o 10% oraz wzrost cen gruszek o 5%.

(Agra Europe 2008, nr 2317, s. N/3)
W.M.
foto: Wrp.pl
reklama
baner SDF
reklama
Baner podcasty

ZOSTAW KOMENTARZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Przeczytaj także

None found

Najpopularniejsze artykuły

None found

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)
INNE ARTYKUŁY AUTORA




NAJNOWSZE WIADOMOŚCI