fbpx

Soja też choruje. Bakteria zaatakowała plantacje w kraju

W soi pojawiła się bakteria znana z atakowania innych roślin, ale po raz pierwszy wykryto ją na soi. Dotychczas soję w naszych warunkach uważano za wolną od chorób.

Samasz loteria - baner

Bakteria Pantoea ananatis, która została wykryta w soi w Polsce występowała dotychczas przede wszystkim w kukurydzy. U tego gatunku wywołuje bakteryjną zarazę (plamistość) liści i więdnięcie naczyniowe, czyli gnicie łodygi.

Objawami choroby na liściach są  nieregularne najpierw jasne, słomkowe plamki, następnie nekrotyczne, na ogół wzdłuż liści. Potem brzegi liści więdną i zwijają się. Zmiany te prowadzą do zmniejszenia powierzchni asymilacyjnej liści i tym samym wpływają na plon.  Rośliny są skarłowaciałe. Na łodydze, wzdłuż obserwujemy pęknięcia. W miejscu pęknięć widoczne są zmiany chorobowe w postaci brązowienia, które promieniują na górną część rośliny.

Objawy chorobowe są trudne do zidentyfikowania. Mogą być mylone z niedoborem składników pokarmowych, innymi chorobami czy objawami wywołanymi przez niekorzystne warunki środowiskowe. Co więcej, bakterie te nie zawsze są patogeniczne i mogą naturalnie występować na roślinach, w glebie i wodzie. Jednakże w sprzyjających dla nich warunkach mogą stać się groźne dla roślin i wywoływać u nich choroby.

Syngenta - baner corner

W naszym kraju bakterie Pantoea ananatis dotychczas stwierdzono w kukurydzy, pszenicy i cebuli, teraz także w soi. W przypadku pszenicy bakteria była obecna na roślinach uszkodzonych wcześniej przez skrzypionki.

Bakterie wnikają do roślin przez aparaty szparkowe i uszkodzenia. Rozprzestrzeniają się z deszczem i mogą być przenoszone przez szkodniki np. wciornastki, skoczki, skrzypionkę zbożową, czy zachodnią kukurydzianą stonkę korzeniową w kukurydzy. Rozprzestrzeniają się także z nasionami różnych gatunków czy podczas sadzenia, np. cebuli.

Dotychczas soję w naszych warunkach uważano za wolną od chorób. Choć jest to gatunek obcy naszej strefie klimatycznej i dopiero wkracza na nasz obszar to musimy mieć na uwadze, że soja będzie chorować w miarę wzrostu popularności jej uprawy.

Choroby soi i ochrona – podcast

Dowiedz się jakie choroby zagrażają soi. Posłuchaj podcast. Rozmawiam z prof. dr hab. Markiem Korbasem z IOR PIB w Poznaniu.

Agromix baner gif

Baner Bayer Conviso one
Baner Danko Alegoria
Baner webinarium konopie
Baner agroshow

ZOSTAW KOMENTARZ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Najpopularniejsze artykuły
NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
[s4u_pp_featured_products per_row="2"]
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.