Smakowity piknik

Szynka wiejska pieczona, kiełbasa Lisiecka, kabanosy, żurek kujawski, sery, jogurty, kefir oraz pieczarki, pomidory, truskawki, dżemy, pierogi i naleśniki, herbatki owocowe i ziołowe, rozmaite przyprawy, a nawet piwa miodowe oraz pszeniczne i wiele innych polskich, smakowitych, pachnących i zdrowych produktów zagościło 18 czerwca w ogrodach Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego podczas Pikniku Poznaj Dobrą Żywność” zorganizowanego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.”

Spotkanie ze wspaniałą, polską żywnością najwyższej jakości otworzył minister Marek Sawicki wraz z ambasadorami dobrej, zdrowej żywności, czyli grupą dzieci uczestniczących w programach Szklanka mleka” oraz “Owoce w szkole”.
Piknik dał możliwość poznania i posmakowania najlepszych polskich produktów, zdrowych i bezpiecznych. Produktów, które z jednej strony przygotowywane są według dobrych starych receptur, a z drugiej wytwarzane w najnowocześniejszych zakładach przetwórczych. Dzięki tym dobrym surowcom, sprawdzonej recepturze i nowoczesnemu przetwórstwu, polska żywność jest dziś znana i ceniona nie tylko w Europie, lecz także na całym świecie.
Marek Sawicki podkreślił również, że
Polska jest znaczącym eksporterem produktów rolno-spożywczych, czego dowodem jest kwota około 54 mld zł, którą osiągnęliśmy dzięki sprzedaży produktów żywnościowych na zagranicznych rynkach, podkreślił Minister Marek Sawicki. “W handlu zagranicznym mamy ciągle nadwyżkę ponad 10,5 ml zł. Dlatego tu i z tego miejsca dziękuję rolnikom i przetwórcom” – mówił szef resortu rolnictwa, gospodarz Pikniku.
Podczas imprezy około 100. firm prezentowało swoje oferty, w tym 40 ze znakiem PDŻ. Są to produkty najwyższej jakości, które stale znajdują się pod kontrolą, dzięki czemu ich walory jakościowe i smakowe niezmiennie utrzymują się na tym samym wysokim poziomie. Jest to gwarancja dla konsumenta, że produkt, który raz mu zasmakował cały czas jest tak samo dobry.
Piknik organizowany w najpiękniejszej porze roku, u progu lata, był doskonałą okazją do aktywnego wypoczynku na łonie natury, wśród smaków i zapachów specjałów polskiej kuchni. Dzieci mogły spędzać czas bawiąc się na “Mlecznej wyspie”, na której w atrakcyjnej formie promowane było spożywanie mleka. Natomiast miłośnicy zwierząt mieli możliwość odwiedzenia mini zoo, w którym prezentowały się zwierzęta gospodarskie: krowy owce, świnie, a także drób.
Wszystkie te atrakcje oraz miłe podniebieniu degustacje polskich specjałów ekologicznych, tradycyjnych i regionalnych odbywały się w towarzystwie występów folklorystycznych i pokazu mody słowiańskiej organizowanego w ramach Dni Dziedzictwa Słowiańskiego. Tradycyjnie też uczestnicy Pikniku “Poznaj Dobrą Żywność” mieli okazję zaopatrzenia się w tradycyjną polską żywność, która z powodzeniem podbija serca konsumentów w całej Unii Europejskiej i coraz szerzej poznawana jest na innych kontynentach.
Kolejna edycja już za rok.
Źródło: MRiRW”

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności