Smakowite certyfikaty

0
681

Potrawy oparte na lokalnych surowcach, sporządzane na podstawie regionalnych przepisów i metod, znajdują uznanie nie tylko w kraju, lecz także w całej Europie. Założona przez Szwedów Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego wspomaga promocję regionalnych produktów na rynkach Europy. Pomorze należy do niej od roku, a w ostatnich dniach października br. marszałek województwa przyznał pierwsze certyfikaty producentom. Są wśród nich wytwórcy okrasy z gęsiny czy marynowanych borowików.

30 października odbyła się uroczystość wręczenia certyfikatów pierwszym na Pomorzu członkom Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Świadectwa potwierdzające najwyższą jakość żywności i jej ścisły związek z regionem są przyznawane na rok. Można utrzymać je dłużej, jeśli żadna z kontroli przeprowadzonych w tym czasie nie wykaże najmniejszych uchybień.

Europejską Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego tworzy obecnie prawie 30 regionów Europy, w tym sześć polskich województw. Pomorze jest drugim polskim regionem – po Warmii, Mazurach i Powiślu – który przystąpił do tej inicjatywy. Na przyjęcie czeka Świętokrzyskie.

Certyfikaty na Pomorzu otrzymały:
– Kaszubskie Centrum Promocji Zdrowia Waldtour-Revita” – Gołubie, gm. Stężyca
zajazd Modrzewiowy Dwór – Gołębiewo, gm. Trąbki Wielkie
– Przedsiębiorstwo Handlowo-Usługowe “Europa” – Gołębiewo, gm. Trąbki Wielkie
zajazd Bursztyn – gm. Nowy Dwór
– Roman Sidorkiewicz – Zagony, gm. Kołczygłowy
– Koło Gospodyń Wiejskich “Górki” – Górki, gm. Karsin
– Kaszubskie Stowarzyszenie Agroturystyczne “Kościerska Chata” – Kaliska, gm. Kościerzyna
– Kwatera Agroturystyczna “Pokoje u Dagmary”
– Mermet, gm. Lubichowo
– Fungopol sp. j. – Kinice, gm. Brusy
– Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska – Starogard Gdański.

Pomorskiej kuchni można skosztować w gospodarstwach agroturystycznych i nielicznych zajazdach. Wiele z nich zarejestrowało swoje wyroby na Liście Produktów Tradycyjnych Województwa Pomorskiego.

Informacji o tym, kto może starać się o certyfikat i jakie warunki trzeba spełnić można uzyskać w Departamencie Środowiska, Rolnictwa i Zasobów Naturalnych, ul. Augustyńskiego 2, 80-819 Gdańsk, tel. 058 32 68774.

Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego: www.culinary-heritage.com

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności