Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów 2009 organizuje Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego we współpracy z Urzędem Marszałkowskim Województwa Pomorskiego. Adresatami są gospodarstwa agroturystyczne, restauratorzy i producenci żywności. Zgłoszenia przyjmowane są do 30 kwietnia.
Do udziału w rywalizacji mogą zgłaszać się dwuosobowe zespoły, które będą miały za zadanie przygotować przystawkę oraz danie główne. Organizatorzy zapraszają też producentów żywności, którzy chcą pochwalić się swoimi wyrobami.
24 maja 2009 roku odbędzie się finał regionalny konkursu – w obu kategoriach – podczas III Pomorskiego Święta Produktu Tradycyjnego. Zwycięzcy pojadą walczyć o Perłę – doroczną nagrodę dla potraw i produktów regionalnych z laureatami z wszystkich regionów, podczas poznańskich targów Farma 2009, które odbędą się między 9 a 11 października.
Kategoria najlepsza regionalna potrawa” – w ciągu 60 minut należy przygotować zestaw konkursowy, składający się z przystawki lub zupy oraz dania głównego. Ocenie będzie podlegać smak potraw, ich wygląd oraz związek z regionem Pomorza i jego tradycjami.Kategoria “najlepszy regionalny produkt żywnościowy” – obejmuje wyroby spożywcze, których specyfika związana jest m.in. z charakterystycznymi dla Pomorza warunkami klimatycznymi i glebowymi. Powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i kultywowanych w regionie zwyczajów oraz muszą być od dawna znane w okolicy.
Szczegółowe informacje na www.wrotapomorza.pl
“