Smaki kaszubskiej kuchni – w teorii i praktyce

Stowarzyszenie Turystyczne Kaszuby z myślą o właścicielach gospodarstw agroturystycznych terenu powiatu kartuskiego ( województwo pomorskie), organizuje bezpłatne warsztaty dotyczące przygotowywania tradycyjnych potraw kaszubskich.

W ich trakcie będzie można się dowiedzieć i praktycznie spróbować, jak samodzielnie upiec chleb, zrobić ser, nalewkę czy wędliny. Zgłoszenia przyjmuje Stowarzyszenie Turystyczne Kaszuby od 27 sierpnia br.

– Współczesny turysta, oprócz wrażeń estetycznych, krajoznawczych, poszukuje również tradycyjnych kulinariów. Chce smakować kaszubską tradycję – w sposób dosłowny – degustując nasze regionalne dania. Wychodząc naprzeciw tym oczekiwaniom zapraszamy wszystkich chętnych do udziału w warsztatach, które pozwolą osobom goszczącym turystów wzbogacić swoją ofertę o dodatkowe kulinarne atrakcje. Warto naszych gości poczęstować własnoręcznie zrobionym serem, wędliną czy uraczyć ich tradycyjnym, kaszubskim obiadem – mówi Wojciech Okroj, prezes Stowarzyszenia Turystyczne Kaszuby.

Warsztaty składają się z części teoretycznych i praktycznych. Osoby, które wezmą udział w zajęciach, będą mogły aktywnie uczestniczyć w pracach pod okiem najlepszych specjalistów (Akademia Siedlisko pod Lipami, restauracje Mülk i Złota Jesień, przedsiębiorstwo Dariusza Wolskiego). Uczestnicy otrzymają materiały informacyjne i szkoleniowe. Jak podkreślają organizatorzy, wszystkie zajęcia zaplanowano tak, żeby uczestnicy mogli podjąć samodzielne próby wyrobu produktów i przyrządzania potraw.

Harmonogram warsztatów:

– Warsztaty wyrobu nalewek – 7 września 2018 roku, gospodarstwo Dariusza Wolskiego, Łapalice, ul. Kartuska 14.

– Warsztaty wyrobu chleba i sera – 12-13 września 2018 roku, Kaszubska Oaza Zdrowia Wichrowe Wzgórze, Chmielno, ul. Wichrowe Wzgórze 13.

– Warsztaty wędliniarskie – 18 września 2018 roku, Restauracja MULK, Banino, ul. Kaszubska 63.

– Warsztaty gotowania potraw kaszubskich – 24 – 25 września 2018 roku, Restauracja Złota Jesień, Kartuzy, ul. Polna 17.

Źródło: KSOW