reklama
Baner Kuhn
reklama
Baner Yara
reklama
Baner Agroecopower
reklama
Baner Basf Osiris desktop
reklama
Baner New Holland

Słoma rzepakowa jako cenny nawóz

Regularne przyorywanie słomy rzepaku na polu zapewnia dodatkowe źródło składników pokarmowych roślinom oraz wpływa pozytywnie na zawartość próchnicy glebowej. Słoma rzepakowa stanowi zatem cenną alternatywę dla nawozów mineralnych.

reklama
Baner Osadkowski
reklama
Baner Valtra

Szacuje się że rokrocznie po zbiorze rzepaku na polu zostaje ok. 5-8 t słomy na hektar. Słoma rzepakowa zawiera znaczną ilość składników pokarmowych. Są to zarówno makroelementy tj. azot, potas, wapń, magnez oraz mikroelementy tj. mangan, cynk, miedź czy żelazo.

W porównaniu ze słomą zbóż, słoma rzepakowa jest nieco bardziej bogata w składniki pokarmowe. Średnio tona resztek pożniwnych z rzepaku zawiera ok. 7 kg azotu, 3 kg fosforu, 20 kg potasu, 13 kg magnezu i 15 kg wapnia.

reklama
Baner SumiAgro
reklama
Baner Kioti

Nawożenie słomą rzepakową wykorzystywane jest zwłaszcza w gospodarstwach z małą ilością inwentarza, bądź o roślinnym profilu, gdzie nie ma dostępu do nawozów naturalnych tj. obornik.

reklama
Baner Bayer maj-2025-Rhapsody
reklama
baner MChale

Stosunek C:N słomy rzepaku jest dość szeroki i wynosi ok. 40-50:1. Oznacza to, że mikroorganizmy szybko się namnażają po aplikacji słomy do gleby, korzystając z łatwo dostępnego źródła energii (węgiel). Jednak, aby mineralizacja resztek przebiegała poprawienie i efektywnie potrzebne jest zewnętrzne źródło azotu, ponieważ gdy go zabraknie mikroorganizmy korzystają z zasobów glebowych, co może prowadzić do deficytu azotu dla roślin następczych.

reklama
baner MChale
reklama
baner SDF
reklama
Baner Agrosimex

ZOSTAW KOMENTARZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Przeczytaj także

None found

Najpopularniejsze artykuły

None found

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)
INNE ARTYKUŁY AUTORA




NAJNOWSZE WIADOMOŚCI