fbpx

Słoma i nawozy zielone w ziemniakach

Nawozy organiczne są źródłem próchnicy oraz makro- i mikroelementów niezbędnych do prawidłowego rozwoju roślin. Poprawiają strukturę gleby i korzystnie oddziałują na właściwości fizyczne gleby (stosunki powietrzne i wodne) oraz biologiczne właściwości gleby (rozwój mikroorganizmów). Przyczyniają się również do lepszego wykorzystania i wyższej efektywności nawozów mineralnych.

Powszechnie stosowanymi pod ziemniaki nawozami wnoszącymi substancję organiczną są w gospodarstwach utrzymujących zwierzęta na ściółce obornik, w gospodarstwach prowadzących bezściołowe utrzymywanie zwierząt gnojowica, zaś w gospodarstwach bezinwentarzowych może to być słoma lub zielona masa roślin poplonowych.
Słoma roślin zbożowych może być dobrym nawozem organicznym pod warunkiem, że zostanie rozdrobniona najlepiej na odcinki poniżej 10 cm i przyorana natychmiast po zbiorze ziarna. W tym celu najlepiej jest zastosować do zbioru ziarna kombajn z rozdrabniaczem słomy i bezpośrednio po zbiorze wykonać podorywkę na głębokość 10 – 12 cm. Wartość nawozowa słomy uzależniona jest od gatunku zboża (tabela 1).

Baner Syngenta

Tabela 1. Skład chemiczny różnych rodzajów słomy (zawartość procentowa w suchej masie).

Rodzaj słomy

N

P

K

Mg

Żyto

0,58

0,11

1,00

0,08

Pszenica

0,64

0,10

1,05

0,09

Jęczmień

0,75

0,11

1,34

0,12

Owies

0,73

0,15

1,90

0,11

Obornik

2,38

0,62

2,76

0,76

Zawartość składników mineralnych w słomie jest znacznie mniejsza niż w oborniku. Dlatego działanie tego nawozu na środowisko glebowe polega głównie na korzystnym wpływie na właściwości gleby (stanowi dobry materiał próchnicotwórczy), a w mniejszym stopniu niż inne nawozy organiczne słoma ma znaczenie jako źródło składników pokarmowych dla roślin. Specyficzną cechą słomy jest szeroki stosunek C:N, wynoszący 80-100:1, podczas gdy w oborniku stosunek C:N waha się w granicach 20-25:1, zaś w glebie 8-12:1. Wprowadzenie do gleby materiału (słomy) o tak dużej zawartości węgla stymuluje rozwój mikroorganizmów glebowych, które do swego rozwoju zużywają nie tylko azot z rozkładającej się słomy, ale także azot z zasobów glebowych, co określa się biologicznym unieruchamianiem tego składnika. Chcąc zapobiec temu niekorzystnemu procesowi i przyspieszyć rozkład słomy, należy zastosować dodatek azotu mineralnego w ilości 0,8 – 1,0 kg N na 100 kg słomy. Najlepiej zastosować na pociętą słomę mocznik. Słoma przyorana z dodatkiem azotu w nieznacznym stopniu ustępowała obornikowi w odniesieniu do plonowania ziemniaków (tabela 2).

Tabela 2. Wpływ nawożenia organicznego i dawek azotu na plon bulw ziemniaków (t/ha). IHAR Oddział Jadwisin.

Nawozy

Dawki azotu w kg/ha

Średnio

organiczne

0

50

100

150

Obornik – 25 t/ha

23.1

28.3

27.9

26.7

26.5

Słoma 5 t/ha + 1 kg N na 100 kg słomy

20.3

26.3

27.4

26.8

25.2

W warunkach stosowania wysokich dawek nawozów azotowych, można zrezygnować z dodatkowego azotu mineralnego przed przyoraniem słomy. W takich warunkach po zbiorze roślin pozostaje w glebie pewna ilość azotu, która jest wystarczająca do mineralizacji słomy. Ponadto w gospodarstwach stosujących intensywne nawożenie przyorywanie słomy po zbiorze roślin może pełnić rolę ochronną, wiążąc nadmiar azotu mineralnego i nie dopuszczając do jego wymycia.
Alternatywną formę nawozu organicznego stanowić może zielona masa roślin poplonowych. Godnym polecenia jest uprawa ziemniaków po przyorywanych poplonach ścierniskowych, czyli wysiewanych po zbiorze roślin zbożowych i przyorywanych jesienią tego samego roku. Nie zaleca się natomiast uprawy ziemniaków po poplonach ozimych, czyli wysiewanych jesienią i przyorywanych wiosną następnego roku, gdyż prowadzić to może do obniżenia plonu bulw ze względu na opóźnienie terminu sadzenia. Oprócz dostarczania zielonej masy, rośliny poplonowe chronią glebę przed erozją wodną i wietrzną przyczyniając się również do poprawy warunków fitosanitarnych w zmianowaniu roślin. Dodatkową korzyścią z uprawy roślin poplonowych jest jeszcze to, że dzięki głęboko sięgającemu systemowi korzeniowemu możliwe jest przemieszczanie makro- i mikroelementów z głębszych do wierzchnich warstw gleby.
Wyniki dotychczasowych doświadczeń z różnymi roślinami poplonowymi wskazują na znaczne korzyści ekonomiczne wynikające z ich stosowania w porównaniu do innych form nawozów organicznych (tabela 3).

Tabela 3. Porównanie nakładów pracy przy różnych formach nawozów organicznych. IHAR Oddział Jadwisin .

Forma nawozu organicznego

Nakłady w rbh* na 1 ha

Obornik

Gnojowica

Słoma

Rośliny poplonowe

5,6

2,7

1,5

2,1

  • roboczogodziny – nakład pracy uwzględnia wywózkę i roztrząsanie obornika, rozlewanie gnojowicy, cięcie słomy, siew poplonów ścierniskowych

Stosowanie słomy czy poplonów jest 2-3-krotnie tańsze w porównaniu do obornika czy gnojowicy.
Warunkiem udania się poplonów ścierniskowych (uzyskanie możliwie największej ilości zielonej masy roślin) jest:
– możliwie wczesny zbiór z pola rośliny przedplonowej,
– wysiew nawozów fosforowych (40-50 kg/ha P2O5), potasowych (60-80 kg/ha K2O) oraz azotowych (60-90 kg/ha N) w przypadku uprawy roślin ni motylkowych, na ścierń i natychmiastowe przystąpienie do orki na głębokość 15-18 cm, najlepiej połączonej z narzędziem wyrównującym pole (brona, wał strunowy),
dobór właściwych gatunków roślin (tabela 4),
wysiew roślin poplonowych w optymalnym terminie (tabela 4),
odpowiednia ilość opadów deszczu w sierpniu i wrześniu.

Tabela 4. Zalecane rośliny jako poplony ścierniskowe pod ziemniaki.

Peluszka + łubin żółty + seradela

Wyka jara + peluszka. + łubin żółty

Łubin żółty + seradela

McHale - baner
Danko baner marzec 2024
Webinarium konopie - baner
POZ 2024 - baner

Najpopularniejsze artykuły
NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
[s4u_pp_featured_products per_row="2"]
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.

Forma

między-

plonu

Roślina

Kategoria gleby

Termin siewu

Norma

wysiewu

kg/ha

lekka

średnia

Poplony ścierniskowe

z roślin strączkowych

CookieCzas przechowywaniaOpis
_GRECAPTCHA6 monthsGoogle Recaptcha service sets this cookie to identify bots to protect the website against malicious spam attacks.
AWSALBCORS7 daysAmazon Web Services set this cookie for load balancing.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie records the user consent for the cookies in the "Advertisement" category.
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
CookieLawInfoConsent1 yearCookieYes sets this cookie to record the default button state of the corresponding category and the status of CCPA. It works only in coordination with the primary cookie.
PHPSESSIDsessionThis cookie is native to PHP applications. The cookie stores and identifies a user's unique session ID to manage user sessions on the website. The cookie is a session cookie and will be deleted when all the browser windows are closed.
TS01*sessionWix sets this cookie for security and anti-fraud purposes.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.