Według danych GUS w październiku br. skup mleka ukształtował się na poziomie 711,9 mln l, tj. o 4,6% wyższym niż w analogicznym okresie ubiegłego roku oraz, ze względu na sezonowy spadek produkcji mleka, o prawie 4% niższym w relacji miesięcznej. Z kolei w ciągu pierwszych dziesięciu miesięcy br. dostawy surowca do mleczarni wyniosły 7292 mln l, tj. były o 3,9% wyższe niż przed rokiem. Oceniamy zatem, że w całym 2008 r. skup mleka ukształtuje się na poziomie około 8600-8650 mln l, wobec 8380 mln l w ubiegłym roku.
Wyższa podaż mleka niż w 2007 r. oraz utrzymujące się spadkowe tendencje cen na rynkach światowych przyczyniały się do systematycznych obniżek krajowych cen zbytu, choć w ostatnich tygodniach obserwuje się ich stopniowe wyhamowywanie. Pod koniec listopada br. w relacji tygodniowej w większym stopniu potaniało jedynie pełne mleko w proszku (o 2,7%), ser typu Gouda (o ponad 2%) oraz jogurt naturalny i kefir (o 0,8%). Ceny pozostałych przetworów zaczynają się stabilizować, bądź nieznacznie rosnąć.
foto: WRP