fbpx

Skup mleka

Według danych GUS w październiku br. skup mleka ukształtował się na poziomie 711,9 mln l, tj. o 4,6% wyższym niż w analogicznym okresie ubiegłego roku oraz, ze względu na sezonowy spadek produkcji mleka, o prawie 4% niższym w relacji miesięcznej. Z kolei w ciągu pierwszych dziesięciu miesięcy br. dostawy surowca do mleczarni wyniosły 7292 mln l, tj. były o 3,9% wyższe niż przed rokiem. Oceniamy zatem, że w całym 2008 r. skup mleka ukształtuje się na poziomie około 8600-8650 mln l, wobec 8380 mln l w ubiegłym roku.

Wyższa podaż mleka niż w 2007 r. oraz utrzymujące się spadkowe tendencje cen na rynkach światowych przyczyniały się do systematycznych obniżek krajowych cen zbytu, choć w ostatnich tygodniach obserwuje się ich stopniowe wyhamowywanie. Pod koniec listopada br. w relacji tygodniowej w większym stopniu potaniało jedynie pełne mleko w proszku (o 2,7%), ser typu Gouda (o ponad 2%) oraz jogurt naturalny i kefir (o 0,8%). Ceny pozostałych przetworów zaczynają się stabilizować, bądź nieznacznie rosnąć.

Źródło: AgroTydzień nr 74/Bank BGŻ
foto: WRP

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Wydawnictwo PLANTPRESS poleca

INNE ARTYKUŁY AUTORA
ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.