Skażone mleko w Danii i Wielkiej Brytanii

Naukowcy z Cambridge University odkryli zupełnie nowy szczep bakterii MRSA – lekoopornego gronkowca złocistego. Groźne bakterie wykryto w próbkach mleka od krów z południowo-zachodniej Anglii oraz u 12 osób w Szkocji, 15 w Anglii i 24 w Danii. Zdaniem kierującego badaniami dr Marka Holmes’a z Cambridge University, niespotykanym dotąd typem bakterii można się zarazić pijąc niepasteryzowane mleko lub poprzez kontakt z chorym zwierzęciem.

Według Holmes’a pasteryzowane mleko i przetwory mleczne, które są sprzedawane w sklepach nie są groźne. Nie istnieje zatem zagrożenie dla konsumentów, narażeni na infekcję są natomiast pracownicy gospodarstw mleczarskich.
Genom nowego szczepu bakterii MRSA znacząco różni się od dotychczas znanych szczepów gronkowca złocistego, w związku z czym wykorzystywane obecnie do tych bakterii testy DNA są nieskuteczne. Dr Holmes uspokaja jednak i tłumaczy, iż nowe chorobotwórcze mikroby można zidentyfikować w laboratoriach szpitalnych przez umieszczanie bakterii w środowisku antybiotykowym. Wciąż nie znane są czynniki mające wpływ na zaistniałe zjawisko, za jedną z prawdopodobnych przyczynę Mark Holmes uznaje zbyt częste stosowanie antybiotyków w gospodarstwach mleczarskich w przypadku zapalenia wymion bydła. Epidemiolog, dr Olivier Blatchford twierdzi, że mleczarnie powinny przestrzegać higieny i potraktować sprawę poważnie, zaleca również podjęcie specjalnych środków ostrożności, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się MRSA.
Źródło: FAMMU/FAPA