Już 45 podmiotów – m.in. restauracji, producentów żywności czy gościńców – będzie funkcjonować w ramach Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska. 11 lipca 2012 roku o godzinie 11.00 w restauracji Toga w Poznaniu przy ul. Ratajczaka 44 (wejście od strony Placu Wolności 13), rozpocznie się uroczystość, podczas której Krzysztof Grabowski, Członek Zarządu Województwa Wielkopolskiego wręczy certyfikaty przynależności do Sieci.
Promocja produkcji i sprzedaży lokalnej i regionalnej żywności to idea, która przyświeca Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Województwo Wielkopolskie jest jej członkiem od 2008 roku. Od tego czasu w regionie systematycznie wzrasta liczba miejsc, do odwiedzenia których zachęca konsumentów i turystów charakterystyczna biało-niebieska tabliczka – symbol dobrego smaku i wyjątkowej jakości. W środę poznamy kolejnych siedem punktów na kulinarnej mapie Wielkopolski, w których powinni zjawić się prawdziwi smakosze.