Sidła na kłusownika mleka – 25 maja przypada Dzień Mleka

Kto pamięta serial „Alternatywy 4” i ukazaną z ironią i dystansem polską rzeczywistość? A scenę, gdy docent Furman zastawia sidła na złodzieja mleka?

Otóż mleczarz każdego dnia przynosił pod drzwi mieszkania butelkę z mlekiem. Od dwóch tygodni docent Furman (w którego wcielił się Wojciech Pokora) znajdował pustą butelkę – ktoś wypijał zawartość. Zorganizował więc pułapkę na „kłusownika” przyczepiając sznurek do butelki, zaś jego drugi koniec przywiązując do siebie. Gdy wynalazca Krzysztof Manc (w tej roli Jerzy Bończak) zupełnie przypadkiem trafia na sznurek i go ciągnie, doktor Furman stwierdza, że to właśnie ten sąsiad jest złodziejem. Zaczyna się awantura ze strzelbą w tle, a tymczasem…  w innym mieszkaniu Balcerkowa (Zofia Czerwińska) w piżamie rozlewa dzieciom mleko do szklanek mówiąc: „Och pijcie mleczko, pijcie, pijcie kochane. Żebyście wiedziały ile to mamę zdrowia to mleko kosztuje”.

Czemu przypominamy tę zabawną scenę? Otóż pokazuje ona, że mleko to podstawowy produkt żywieniowy, a 25 maja obchodzimy Dzień Mleka. Dzień Mleka został ustanowiony przez FAO – Food and Agriculture Organization (Organizacja do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa ), zaś jego głównym celem jest propagowanie mleka jako elementu codziennego jadłospisu, będącego zarazem produktem niezwykle odżywczym.

Jest to więc okazja do tego, by wspomnieć, w jakiej formie mleko trafiało do naszych domów. Były więc wspomniane litrowe butelki, których brzęk z samego rana budził mieszkańców bloków. Były też woreczki foliowe z mlekiem. Teraz mamy wygodne kartony bądź butelki plastikowe.

Bez względu jednak na formę pakowania, mleko zawsze gości na naszych stołach, bo wiemy, jakie jest ważne dla naszej diety. Mleko to bogactwo składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Ten smaczny napój zawiera białka, cukry, tłuszcze, witaminy i sole mineralne. Najpowszechniej spożywane na świecie mleko krowie zawiera średnio: 87,7% wody, 3,6% tłuszczu, 0,19% niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, 2,5% białka (kazeina), 0,83% białka-alfa S1 (kazeina), 0,6% białka serwatkowego, 0,3% beta-laktoglobuliny, 0,09% alfa-laktoglobuliny, 0,06% białka odpornościowego, 4,6% laktozy, 0,12% wapnia, 0,2% innych związków organicznych, 0,7% składników mineralnych.

Jeśli spożywalibyśmy tylko mleko i jego przetwory – bylibyśmy w stanie zabezpieczyć organizm przed niedoborami kaloryczno-białkowymi. Spożywanie mleka, zgodnie z zalecanymi normami, pokrywa także całkowite zapotrzebowanie organizmu na wapń – podstawowy składnik budulcowy kości i zębów. Mleko zawiera także magnez, potas, witaminy z grupy B, a zwłaszcza B1 i B2 oraz B6 i B12, jak również witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D i E.

Pijcie więc mleczko, pijcie, pijcie kochane…

Projekt „Mamy kota na punkcie mleka” realizowany jest przez Polską Izbę Mleka oraz Polską Federację Hodowców Bydła i Producentów Mleka, sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

Źródło: PIM