reklama
baner KUHN
reklama
Baner Yara
reklama
Baner Agroecopower
reklama
baner BASF
reklama

Seminarium Codex Alimentarius

Pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, rozpoczęło się w Warszawie, regionalne seminarium na temat Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO.

reklama
Baner Osadkowski
reklama
baner stihl

W imieniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi gości powitał podsekretarz stanu Jan Krzysztof Ardanowski, który podkreślił rolę i znaczenie jakości żywności we współczesnym świecie.

W seminarium biorą udział eksperci z ministerstw rolnictwa, zdrowia oraz z urzędowych służb kontroli żywności z 19 krajów regionu Europy (Albanii, Armenii, Bośni i Hercegowiny, Białorusi, Bułgarii, Chorwacji, Czech, Węgier, Kosowa, Litwy, Macedonii, Rumunii, Federacji Rosyjskiej, Serbii, Słowacji, Słowenii, Turcji, Uzbekistanu, Ukrainy). Prelegenci są przedstawicielami narodowych urzędów ds. kontroli żywności, takich krajów jak: Szwecja i Szwajcaria, przedstawicielami Komisji Europejskiej oraz Organizacji ds. wyżywienia i rolnictwa ONZ.

reklama
Baner Corner
reklama
baner kioti

Organizatorem seminarium jest Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, pełniący rolę Punktu Kontaktowego Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO dla Polski oraz rząd Szwajcarii (aktualny regionalny Koordynator dla Europy w ramach Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO) we współpracy z FAO/WHO. Celem seminarium jest zaangażowanie mniej aktywnych państw europejskich w prace prowadzone na forum Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO.

reklama
Baner Sumiagro
reklama
baner bayer
reklama
Baner Samasz
reklama
baner MChale

Trzydniowe seminarium jest pierwszym z dwóch, które zaplanowane zostały w ramach przygotowań do 26 sesji Regionalnego Komitetu Koordynacyjnego FAO/WHO dla Europy (CCEURO – FAO/WHO Coordinating Committee for Europe), którą Polska organizuje wspólnie ze Szwajcarią (7-10 października 2008 r.).

Komitet definiuje potrzeby i problemy regionu Europy z zakresu norm żywnościowych, a także służy wymianie informacji pomiędzy państwami członkowskimi na temat systemów kontroli żywności oraz sprzyja wzmacnianiu infrastruktury kontroli żywności w regionie. Państwa biorące udział w pracach Regionalnego Komitetu Koordynacyjnego KKŻ FAO/WHO dla Europy to państwa europejskie zrzeszone w WHO i FAO oraz Izrael, Turcja i Federacja Rosyjska.

źródło: ministerstwo rolnictwa
opr. MS, Wrp.pl

reklama
baner MChale
reklama
reklama
baner agrosimex
reklama
baner mandam

ZOSTAW KOMENTARZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Przeczytaj także

None found

Najpopularniejsze artykuły

None found

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)
INNE ARTYKUŁY AUTORA




NAJNOWSZE WIADOMOŚCI