W hodowli bydła ciągle za mało uwagi poświęca się prawidłowej konserwacji I zabezpieczaniu pasz. Ten problem staje się szczególnie dotkliwy dla hodowców bydła w okresie letnim, kiedy to wysokie temperatury otoczenia stają się przyczyną zagrzewania się pasz, gorszej żerności krów i w efekcie spadku produkcji mleka, co przekłada się na gorsze wyniki finansowe.
Problem zagrzewania się pasz nabiera szczególnego znaczenia przy żywieniu bydła dawkami TMR zwłaszcza, jeśli TMR jest zadawany tylko raz na dobę. W takiej sytuacji wzrost temperatury w TMR w ciągu dnia prowadzi nie tylko do strat paszy objętościowej, ale także strat drogich pasz treściwych zawartych w TMR (śruty białkowe, zbożowe itp.) oraz dodatków witaminowo-mineralnych. Zagrzewanie się TMR zmienia nie tylko temperaturę paszy i jej smak, ale również zaburza równowagę mikrobiologiczną pasz prowadząc do szybkiego rozwoju drożdży i pleśni. Nawet konserwowane kiszonki wprowadzane do TMR zawierają dużo drożdży oraz Enetrobacterii, które po wymieszaniu w TMR-rze z innymi składnikami paszy uzyskują nagle zdecydowanie lepsze warunki do szybszego rozwoju. W TMR przy wzrastającej temperaturze i dobrej wilgotności rozwijają się one szybko ograniczając wartość pokarmową paszy. Drożdże w pierwszej kolejności zużywają łatwo strawną skrobię, którą krowy mogłyby lepiej wykorzystać na produkcję mleka i białka w mleku. W efekcie w zagrzanym TMR-e dochodzi do spadku zawartości węglowodanów (nawet do 40% w ciągu 24 godz.), obniżenia strawności białka (reakcja Maillarda) oraz utraty SM. Także zapach i smak TMR zmienia się negatywnie, wpływając na ograniczenie pobrania pasz przez bydło. W ciągu 5-6 godzin w TMR z dodatkiem skrobi, po wymieszaniu wszystkich składników, temperatura dawki wzrasta od 10 do 15 0C zwłaszcza przy wysokich temperaturach zewnętrznych > 20 0C. Taki proces zagrzewania się dawki TMR dla hodowcy oznacza zarówno straty paszy jak również straty finansowe (koszt nie zjedzonej paszy, koszt niższej produkcji mleka).
Firma Trouw Nutrition Polska oferuje hodowcom bydła skuteczny produkt Selko® TMR zabezpieczający pasze TMR nie tylko przed zagrzewaniem, ale również utratą wartości pokarmowej oraz poprawiający smak paszy a tym samym żerność zwierząt. Zastosowanie 1.5 do 2 kg Selko® TMR na tonę paszy skutecznie powstrzymuje procesy fermentacji i wzrost temperatury TMR. Dawkowanie Selko® TMR uzależnione jest składu dawki TMR oraz od temepratury zewnętrznej. Przy temperaturach otoczenia do 20 0C dawka 1,5 kg Selko TMR jest optymalna, przy wyższych temperaturach zaleca się dawkowanie na poziomie 2.0 kg/tonę paszy. Selko TMR należy bezpośrednio w odmierzonej ilości dodać do zawartości wozu paszowego i dokładnie mieszać przez min. 3 minuty (optymalny czas mieszania 5 minut).
Pasze zabezpieczone Selko TMR pozostają świeże i smaczne przez 24 godziny niezależnie od temperatury otoczenia, co w praktyce przekłada się na lepszą żerność krów. Według opinii hodowców krowy pobierają średnio o 2 do 4 kg paszy TMR więcej przy stosowaniu Selko® TMR co jest szczególnie istotne w upalne wiosenne i letnie dni. Częstym dodatkowym skutkiem stosowania Selko® TMR, obserwowanym w praktyce, jest spadek poziomu komórek somatycznych w mleku. Selko® TMR przynosi hodowcom bydła wymierne korzyści finansowe w postaci mniejszych strat paszy, oszczędności czasu pracy i oszczędności paliwa (przy jednorazowym zadawaniu pasz w ciągu dnia). Pamiętajmy, że wiosna to początek upalnych dni i problemów będących skutkiem wysokich temperatur. Już dzisiaj pomyśl jak uniknąć problemów związanych z upalnymi dniami.
Selko® TMR – teraz bardziej niż kiedykolwiek potrzebujesz efektywnych rozwiązań.
Trouw Nutrition Polska
foto: WRP