Ścierń i słoma po kukurydzy – dobrze ją wykorzystać

Ścierń i słoma po kukurydzy – po zbiorze kukurydzy na ziarno lub CCM pozostaje na polu duże ilości resztek pożniwnych. Warto umiejętnie zagospodarować tę cenną masę organiczną, z korzyścią dla żyzności gleby i udostępnienia roślinom następczym, znacznych ilości składników mineralnych.

baner KUHN

Przy uprawie kukurydzy na ziarno, stosunek suchej masy ziarna do suchej masy resztek pożniwnych wynosi przeciętnie 1:1,5, podczas gdy przy uprawie na CCM 1:1,2. Tak więc przy plonie suchej masy ziarna w wysokości 6-10 t/ha, pozostaje na polu 9-15 t suchej masy resztek pożniwnych, co odpowiada 18-30 t świeżej masy. Po ich wprowadzeniu do gleby, następuje w okresie do dwóch lat (niekiedy dłużej) proces mineralizacji i humifikacji, w wyniku czego tworzą się związki próchniczne oraz udostępniane są roślinom następczym (w tym kukurydzy uprawianej w monokulturze) znaczne ilości składników pokarmowych.

Do prawidłowej mineralizacji niezbędny jest N i Ca

Przy pełnej mineralizacji – z 1 t resztek pożniwnych wprowadza się do gleby przeciętnie: 12 kg N, 4,5 kg P2O5 i MgO, 22 kg K2O oraz 6 kg CaO oraz mikroelementy, szczególnie Mn, Zn i B. Wynika stąd, iż po przyoraniu 10 t/ha suchej masy resztek pożniwnych, pozostaje w glebie dla kolejnych roślin 120 kg N, po 45 kg P2O5 i MgO, 220 kg K2O, 60 kg CaO oraz mikroelementy.

Dla ich prawidłowej mineralizacji, a ściślej namnażania mikroorganizmów prowadzących ten proces, niezbędny jest azot. Dlatego w słabszych stanowiskach (mniej udana uprawa – z objawami niedoboru N), celowa jest dawka 4-6 kg N na 1 t przyorywanych resztek, a więc przeciętnie do 100 kg mocznika lub 100 l RSM 32 w przeliczeniu na 1 ha. Jeszcze lepsze wyniki powinna dać niewielka (do 20 hl/ha) lub też pełna dawka gnojowicy (do 40 hl/ha). Mniejsza dawka ma sens, przy zasiewie późną jesienią pszenicy ozimej lub pszenicy jarej – przewódki, zaś większa pod kukurydzę uprawianą w monokulturze lub rośliny okopowe.

Baner Samasz

Należy dodać, że azot i inne składniki nie są w tym przypadku tracone, będą dostępne po pewnym okresie dla kolejnej rośliny w płodozmianie. W przypadku niskiego pH gleby (poniżej 5,5), korzystny wpływ na humifikację i mineralizację słomy da wysiew przed jej przyoraniem wapna węglanowego, np. kredy (do 3 t/ha). Stosowanie azotu jest wówczas niewskazane, z uwagi na jego możliwe straty w postaci ulatniającego się amoniaku.

Niszczenie chorób i szkodników

Tak więc zbiór ziarna lub kolb, a także całych roślin na kiszonkę nie powinien kończyć prac polowych na plantacji kukurydzy. Także z uwagi na fakt, iż w resztkach pożniwnych zimują zarodniki grzybów chorobotwórczych, przetrwalniki  wirusów i bakterii oraz szkodniki. Szczególne groźne są grzyby z rodzaju Fusarium, będące sprawcą zgorzeli siewek oraz fuzariozy łodyg i kolb, co często skutkuje wytwarzaniem w ziarniakach, groźnych dla ludzi i zwierząt mikotoksyn.

W resztkach zimują także zarodniki głowni guzowatej i pylącej kukurydzy oraz drobnej i żółtej plamistości liści, a przede wszystkim larwy  najgroźniejszego szkodnika, jakim jest omacnica prosowianka. Dlatego słomę kukurydzianą oraz wysoką ścierń należy w miarę dobrze rozdrobnić (na 8-12 cm odcinki, im  większa biomasa tym krócej), a następnie dobrze wymieszać z glebą, np. ciężką broną talerzową, która dodatkowo rozdrobni resztki pożniwne.

Ostatni zabieg przed zimą

Ostatnim zabiegiem jest w miarę głęboka orka (do 25 cm), najlepiej pługiem z przedpłużkiem.  Dobre pocięcie łodyg, osadek kolb i ścierni jest szczególnie istotne z uwagi na możliwość eliminacji (do 70 proc.) zimujących w dolnej części łodyg (zwykle w ścierni i osadkach kolb) larw omacnicy prosowianki. Wysoką ścierń najlepiej rozdrobnić mulczerem lub rozdrabniaczem gałęzi.

 

SDF baner
Baner KWS - wariant Ii
Baner Delaro Forte

ZOSTAW KOMENTARZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Przeczytaj także

None found

Najpopularniejsze artykuły

None found

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.