fbpx

Schabowy z kapustą – siła przyzwyczajenia

Aż 82 proc. Polaków nie stosowało w ostatnim roku żadnej diety i nie zwracało uwagi na to, co jest bardziej korzystne dla zdrowia – wykazały opublikowane ostatnio badania TNS OBOP. Z sondażu przeprowadzonego na zlecenie firmy Bayer, wynika, że Polacy nadal nie dbają o to, co jedzą i mało w ogóle wiedzą o tym, czym jest zdrowa dieta.

Wśród osób, które starają się dbać o dietę (18 proc. ankietowanych), najczęściej są kobiety, a także osoby powyżej 60. roku życia lub zagrożone jakąś chorobą, zażywające leki oraz uprawiające sport przynajmniej raz w tygodniu.
Polacy próbują zmienić styl życia i bardziej dbać o dietę dopiero wtedy, gdy ich zdrowie poważnie szwankuje” – powiedział na spotkaniu z dziennikarzami dr Krzysztof Cedro z Centrum Kardiologii Allenort w Tomaszowie Mazowieckim.
Dodał, że jest to niepokojące, gdyż dwie na pięć pytanych osób (40 proc.) przyznało, że jest w grupie ludzi narażonych na choroby układu krążenia. Mają bowiem zbyt wysokie ciśnienie tętnicze krwi, żyją w ciągłym stresie i mogą podejrzewać u siebie predyspozycje do schorzeń serca, bo z tego powodu chorowali już ich krewni.
Według Katarzyny Kosałki, dietetyka z Centrum Dietetycznego SetPoint, większość Polaków nie myśli jednak o tym i nie próbuje wypracować prawidłowych nawyków żywieniowych. Z sondażu TNS OBOP wynika, że dwie trzecie ankietowanych (68 proc.) lubi jadać dobrze posolone potrawy, a 60 proc. uważa, że “prawdziwy” obiad powinien być z mięsem.
Pokutuje wciąż przekonanie, że codziennie należy jeść czerwone mięso, jednocześnie prawie nie ma takich osób, które codziennie lub prawie codziennie dbało o to, by w ich jadłospisie znalazły się ryby” – powiedziała Kosałka.
46 proc. osób twierdzi, że je ryby przynajmniej raz w tygodniu, a 31 proc. – kilka razy w miesiącu. Tymczasem powinny być one spożywane co najmniej dwa – trzy razy w tygodniu.
Zdecydowana większość Polaków (83 proc.) deklaruje, że sięga po warzywa i owoce przynajmniej raz w tygodniu, ale tylko 37 proc. przyznało, że spożywa je codziennie lub prawie codziennie.
Podobnie jest z innymi produktami najbardziej polecanymi przez dietetyków. Po kasze i płatki choć raz w tygodniu sięga 53 proc. osób, lecz jedynie 7 proc. badanych robi to codzienne. 75 proc. Polaków spożywa przynajmniej raz w tygodniu chude mleko i przetwory mleczne, ale 24 proc. ma je w codziennym jadłospisie.
“Wolimy jeść konserwy i produkty przetworzone, które często zawierają zbyt dużo tłuszczów i soli, a na dodatek objadamy się słodyczami” – podkreśliła dietetyczka.

Sondaż zrealizowano w dniach 16-19 czerwca wśród 1000 osób w wieku co najmniej 18 lat.
Źródło: PAP – Nauka w Polsce

McHale - baner - kwiecień 2024
Axial Syngenta baner
Baner webinarium konopie
POZ 2024 - baner

Najpopularniejsze artykuły
NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
[s4u_pp_featured_products per_row="2"]
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.