Salmonella u drobiu w Niemczech

Niemieccy naukowcy przebadali 563 stada niosek na obecność Salmonelli. Te chorobotwórcze bakterie znaleziono w kurzu i odchodach w 165 stadach, czyli zainfekowane było 29,3% stad niosek. N


Wśród 378 przebadanych stad brojlerów 17,5% było zakażonych Salmonellą. Istotne różnice zanotowano w zależności od wielkości stad. W przypadku niosek im większe fermy, tym częściej notowano zakażenie – Salmonella występowała w 2/3 ferm liczących powyżej 30 tys. niosek. W produkcji brojlerów zakażenie występowało najczęściej w małych stadach (do 10 tys. brojlerów) i w największych ( powyżej 100 tys. ptaków).

(Agra Europe 2007, nr 2253, s. N/4)
W.M.

N

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności