fbpx
Strona głównaPozostałeSalmonella u drobiu w Niemczech

Salmonella u drobiu w Niemczech

Niemieccy naukowcy przebadali 563 stada niosek na obecność Salmonelli. Te chorobotwórcze bakterie znaleziono w kurzu i odchodach w 165 stadach, czyli zainfekowane było 29,3% stad niosek. N


Wśród 378 przebadanych stad brojlerów 17,5% było zakażonych Salmonellą. Istotne różnice zanotowano w zależności od wielkości stad. W przypadku niosek im większe fermy, tym częściej notowano zakażenie – Salmonella występowała w 2/3 ferm liczących powyżej 30 tys. niosek. W produkcji brojlerów zakażenie występowało najczęściej w małych stadach (do 10 tys. brojlerów) i w największych ( powyżej 100 tys. ptaków).

(Agra Europe 2007, nr 2253, s. N/4)
W.M.

N

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Wydawnictwo PLANTPRESS poleca

INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.