Są dowody na korzyści zdrowotne żywności ekologicznej

Naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie opublikowali badania, według których jasno wynika, że mięso i mleko ekologiczne jest zdecydowanie bardziej wartościowe od swoich nieekologicznych kuzynów.

Wyniki badań, przeprowadzonych, między innymi przez naukowców z SGGW zostały opublikowane w British Journal of Nutrition. Według nich, zauważalne są istotne różnice pomiędzy ekologicznym i nieekologicznym mięsem i mlekiem. Jakie?

Ekologiczna produkcja sprawia, że mleko i mięso zawierają około 50% więcej dobroczynnych kwasów omega-3 w porównaniu do produktów konwencjonalnych. Ekologiczne mięso charakteryzuje się nieco mniejszą zawartością dwóch nasyconych kwasów tłuszczowych (mirystynowego i palmitynowego), których spożywanie wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego. Za to mleko ekologiczne zawiera o 40% więcej sprzężonego kwasu linolowego (CLA) oraz żelaza, witaminy E i niektórych karotenoidów, natomiast mleko konwencjonalne zawiera o 74% więcej jodu, a także nieznacznie więcej selenu.

Wnioski te to wynik pracy nie tylko polskich ekspertów, ale całego międzynarodowego zespołu ekspertów kierowanego przez naukowców z Uniwersytetu w Newcastle w Wielkiej Brytanii.

Prezentowane badania wykazały, że bardziej pożądany profil kwasów tłuszczowych w mleku ekologicznym jest ściśle związany ze sposobem żywienia krów (przede wszystkim z chowem pastwiskowym, większym spożyciem pasz zielonych i ograniczonym udziałem koncentratów paszowych w diecie zwierząt w systemie ekologicznym).

Ludzie wybierają ekologiczne mleko i mięso z trzech głównych powodów: z troski o dobrostan zwierząt, przez pozytywny wpływ rolnictwa ekologicznego na środowisko naturalne, a także odczuwane korzyści zdrowotne – skomentował Carlo Leifert, koordynujący badania profesor Uniwersytetu Newcastle. – Najmniej wiadomo na temat wpływu produkcji ekologicznej na jakość odżywczą produktów, stąd potrzeba takich badań – wyjaśnił.

Poprzednie badania, także opublikowane w British Journal of Nutrition, pokazały, że ekologiczne surowce i produkty roślinne zawierają o blisko 60% więcej kluczowych przeciwutleniaczy i mniej toksycznego metalu, kadmu, niż surowce uprawiane konwencjonalnie.

O badaniach i ich wynikach pisał w lutym brytyjski dziennik The Guardian.

źródło: SGGW