S.E.T. – inicjatywa bezpieczeństwa żywności

0
956

BASF podjęła inicjatywę S.E.T. (Sustainability, Eco-Efficiency and Traceability), która pomaga producentom w dokładnym kontrolowaniu użytych składników oraz zastosowanych warunków w procesie produkcji danego wyrobu.

Tam, gdzie sprawa dotyczy żywności, dzisiejsi konsumenci chcą szczegółowo wiedzieć, co kupują i w jaki sposób dany produkt powstał. Wymagania, jakim muszą sprostać producenci pasz i żywności, są odpowiednio wysokie w zakresie bezpieczeństwa, jakości, pochodzenia surowca oraz przyjaznej środowisku produkcji poszczególnych produktów.

Jednostka biznesowa BASF Nutrition Ingredients (składniki pożywienia) opracowała metodę, dzięki której wszystkie te aspekty są dla klienta przejrzyste.
BASF podjęła inicjatywę S.E.T. (Sustainability, Eco-Efficiency and Traceability), która pomaga producentom w dokładnym kontrolowaniu użytych składników oraz zastosowanych warunków w procesie produkcji danego wyrobu. S.E.T. opiera się na Analizie Ekologicznej, która śledzi cały cykl życia produktu. W programie S.E.T. stosujemy tę zasadę do składników żywności oraz dodatków do pasz, dzięki czemu zasady zrównoważonego rozwoju są widoczne gołym okiem” – powiedział Dr Christopher Günter, odpowiedzialny za tę inicjatywę.

Dane są dostępne dla klientów na całym świecie za pośrednictwem GTN® (Global Traceability Network – globalnej sieci identyfikowalności), globalnej platformy, używanej w przemyśle spożywczym do branżowej wymiany informacji o produkcie.

Alan/BASF