Niska podaż i wysoki popyt żywca wieprzowego oraz rosnący eksport były ostatnio głównymi czynnikami napędzającymi ceny tego surowca. Nie bez znaczenia jest tutaj ofensywa wirusa ASF w Azji, hamująca plan odbudowy produkcji wieprzowiny przede wszystkim w Chinach.
Największym beneficjentem tej sytuacji jest przede wszystkim Hiszpania, która w styczniu i lutym podwoiła eksport wieprzowiny do krajów trzecich w porównaniu do analogicznego okresu zeszłego roku.
W kolei sytuacja cenowa w Niemczech nie zmieniła się; notowania VEZG 17 marca utrzymały się na poziomie 1,50 €/kg (wbc). Z kolei w naszym kraju za tuczniki ubojnie płacą średnio 5,10 zł/kg żywca, zaś za żywiec w klasie E średnio 6,75 zł/kg.
Jak przewiduje KZP-PTCH, głównymi czynnikami wpływającymi na wzrost cen w Polsce będą zbliżający się sezon grillowy, mniejsze przyrosty tuczników latem i wysoki popyt na rynkach azjatyckich. Z drugiej strony stoi niepewność związana z pandemią Covid-19 i związane z tym potencjalne problemy zakładów przetwórczych.
Na podstawie danych POLPIG