Zdaniem Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej największe nadzieje na poprawę sytuacji, a co za tym idzie lepsze ceny oferowane za świnie daje rynek chiński, na którym odbywa się masowa likwidacja pogłowia stada podstawowego.
– Jednak bez uznania regionalizacji ASF przez władze chińskie, nie mamy szans jako kraj na bezpośredni eksport na ten rynek. Ale wieprzowina może być tam lokowana przez największych eksporterów z innych krajów unijnych, gdzie wirus ASF nie występuje – mówi Aleksander Dargiewicz, dyrektor zarządzający KZP–PTCH.
Jak podkreśla Dargiewicz, większy eksport zrobi więcej miejsca na rynku unijnym dla polskich wyrobów wieprzowych, co poprawi sytuację cenową w naszym kraju.
Na rynku krajowym pojawiło się już pierwsze światełko w tunelu, ponieważ niektórzy producenci świń zanotowali większe zainteresowanie żywcem ze strony zakładów mięsnych. Cena w skupach zaczęła delikatnie rosnąć.
Źródło: KZP–PTCH