fbpx

Rynek trzody chlewnej – ceny nadal poniżej kosztów produkcji

Powiedzenie “od myszy do cesarza wszyscy żyją z gospodarza” nadal pozostaje jak najbardziej aktualne. Najlepiej to widać w naszym kraju na przykładzie hodowli trzody chlewnej.

Baner Kuhn

W skupie rolnikom za dostarczony żywiec wieprzowy aktualnie płacą około 3,63 złotych za  kilogram. Natomiast w sklepie za kilogram wieprzowiny trzeba już zapłacić ponad 16 złotych. Dlatego dziś znacznie lepiej opłaca się pośredniczyć w handlu niż samemu cokolwiek hodować. Szczególnie, że znacznie lżejsza to praca niż w świńskiej zagrodzie, a zysk większy.

Podmioty skupowe już od kilkunastu tygodni oferują ceny znacznie poniżej kosztów hodowli.  Obecnie jest to od 3,30 do 4 złotych za kilogram żywca. Rolnicy nie mają wyboru i sprzedają, ponieważ przerośniętych świń  nikt już potem kupić nie chce. Jak długo ta sytuacja na rynku wieprzowiny się otrzyma nikt nie wie. Z każdym tygodniem jest coraz gorzej, ponieważ koszty produkcji stale rosną , a tu za chwilę trzeba będzie jeszcze zainwestować w materiał siewny, nawozy czy warchlaki. Kolejna pożyczka, to nie zbyt dobry pomysł na załatanie dziury w rolniczym budżecie.  Szczególnie, że nikt nie daje za darmo i zwrócić trzeba będzie więcej niż się dostało. W związki z trudną sytuacją na rynku wieprzowiny coraz więcej hodowców zastanawia się nad zmiana profilu gospodarstwa i przejściem z produkcji  zwierzęcej nad roślinną.

Wszystko wskazuje na to, że spadek cen skupu od marca 2020 r. odwrócił trend wzrostu pogłowia w końcu ubiegłego roku. Wielu producentów unijnych zaczęło ograniczać produkcję. W wyniku oddziaływania pandemii Covid-19 nastąpiło zamknięcie kanału HoReCa, co przełożyło się na spadek popytu na wieprzowinę. Ponadto pandemia spowodowała spadek mocy ubojowych w zakładach mięsnych. Pojawiła się nadwyżka żywca. W Niemczech dodatkowym powodem wzrostu nadwyżki tuczników było potwierdzenie ASF we wrześniu 2020 roku  co spowodowało zablokowanie większości rynków azjatyckich dla niemieckiej wieprzowiny. Redukcja pogłowia świń w niektórych krajach unijnych prawdopodobnie znajdzie swoje odzwierciedlenie w danych statystycznych za czerwiec 2021 roku – mówi  Aleksander Dargiewicz, prezes Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej.

Według Głównego Urzędu Statystycznego w grudniu 2020 roku pogłowie świń w Polsce liczyło 11 727,4 tys. sztuk  i było wyższe o 512,0 tys. sztuk (o 4,6%) od stanu notowanego w analogicznym okresie 2019 r., a w porównaniu z liczebnością stada świń w czerwcu 2020 r. – wyższe o 294,8 tys. sztuk, tj. o 2,6%.

Baner Kioti
SDF baner

Największe udziały w krajowym pogłowiu świń miały województwa: wielkopolskie (36,4%), mazowieckie (11,2%), łódzkie (10,2%) i kujawsko-pomorskie (9,7 %). Najmniejsze udziały (poniżej 2%) miały województwa: śląskie, świętokrzyskie, małopolskie, lubuskie, dolnośląskie i podkarpackie. W pozostałych województwach udziały w krajowym pogłowiu świń nie przekroczyły 7,2%.

– W 2020 r. przeciętna cena 1 kg żywca wieprzowego wynosiła w skupie 5,22 zł i była o 2,5 % niższa od rejestrowanej w 2019 r. Przeciętna cena zbóż podstawowych w skupie kształtowała się w omawianym okresie na poziomie 70,35 zł za 1 dt, tj. o 0,1% wyższym od notowanej w analogicznym okresie 2019r. W grudniu 2020 r. za 1 kg żywca wieprzowego płacono rolnikom w skupie 3,95 zł tj. o 36,8% mniej niż w grudniu 2019 roku – informuje GUS.

Baner McHale
baner forum profi
Baner Kuhn

ZOSTAW KOMENTARZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najpopularniejsze posty

None found

Najpopularniejsze artykuły

None found

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.