reklama
baner KUHN
reklama
Baner Yara
reklama
Baner Agroecopower
reklama
baner BASF
reklama

Rynek mleka: dobra sytuacja i dobre prognozy

Pomimo wyzwań związanych z epidemia Covid-19 sytuacja na rynku mleka wydaje się dobra. W drugim półroczu 2020 r. krajowe ceny skupu mleka surowego wykazywały tendencję wzrostową, kształtując się na poziomach wyższych niż przed rokiem. Jak podaje Główny Urząd Statystyczny, cena skupu mleka w grudniu 2020 r. wyniosła 152,92 zł/1 hl i była wyższa o 9,4% niż w grudniu 2019 roku.

reklama
Baner Osadkowski
reklama
baner stihl

Według Biura Analiz i Strategii Krajowego ośrodka Wsparcia Rolnictwa dynamiczny wzrost cen w dużej mierze wynikał z sezonowego spadku skupu, a także świadczył o rosnącym zapotrzebowaniu na surowiec.

Mleko surowe w grudniu 2020 r., w odniesieniu do notowań sprzed miesiąca, podrożało we wszystkich województwach – najbardziej w woj. podkarpackim (o 5%) i lubelskim (o 4,1%), a najmniej w woj. kujawsko-pomorskim (o 0,7%) oraz podlaskim (o 1%).

reklama
Baner Corner
reklama
baner kioti

– Najwyższe ceny za mleko uzyskiwano tradycyjnie w województwie podlaskim – 162,55 zł/hl oraz warmińsko-mazurskim – 159,42 zł/hl (odpowiednio o 6% i 4% więcej niż średnio w kraju). Najmniej za mleko płacono w województwie małopolskim – 135,69 zł/hl i łódzkim – 139,12 zł/hl (odpowiednio o 11% i 9%) – informuje KOWR.

reklama
Baner Sumiagro
reklama
baner bayer
reklama
Baner Samasz
reklama
baner MChale

W ocenie Marcina Wrońskiego, zastępcy dyrektora generalnego KOWR prognozy długookresowe dla polskiego sektora mleczarskiego są dobre. Jednak, jak podkreśla Wroński, prognozy to nie wszystko i produkcja mleka nastawiona musi dziś być na stawianie czoła wciąż nowym wyzwaniom. Jego zdaniem bardzo ważne jest budowanie w polskim społeczeństwie patriotyzmu konsumenckiego oraz zwiększenie świadomości dotyczącej kupowanych produktów – w tym także produktów mlecznych.

Eksperci z Komisji Europejskiej przewidują, że produkcja mleka w UE będzie rosła w umiarkowanym tempie 0,6% rocznie między 2020 a 2030 r., Wolniej niż w przeszłości. Produkcja ma być dostosowana do celów zrównoważonego rozwoju, z dłuższą żywotnością zwierząt, zwiększoną sekwestracją dwutlenku węgla i bardziej wydajnym zarządzaniem obornikiem wśród czynników mających na celu zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych na kilogram wyprodukowanego mleka do 2030 r.

Zdaniem unijnych analityków zmieniające się wymagania konsumentów powinny również zapewnić możliwości dla produktów mlecznych produkowane w niekonwencjonalnych systemach produkcyjnych, takich jak pastwiska, karmione bez GMO, ekologiczne. Oczekuje się, że UE pozostanie największym na świecie eksporterem produktów mleczarskich, ponieważ wzrost liczby ludności i dochodów może zwiększyć globalny popyt na produkty mleczne, pomimo rosnącej samowystarczalności na świecie.

reklama
baner MChale
reklama
reklama
baner agrosimex
reklama
baner mandam

ZOSTAW KOMENTARZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Przeczytaj także

None found

Najpopularniejsze artykuły

None found

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)
INNE ARTYKUŁY AUTORA




NAJNOWSZE WIADOMOŚCI