Według danych GUS w I kwartale br. skup mleka ukształtował się na poziomie 1974,4 mln l, tj. o prawie 4% wyższym niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Ze względu na sezonowy wzrost produkcji mleka w gospodarstwach rolnych, w marcu do mleczarni dostarczono 688 mln l surowca, a więc o prawie 8% więcej w relacji miesięcznej.
Według danych ARR w okresie od kwietnia 2007r. do lutego 2008r. skupiono około 8120 tys. t mleka po przeliczeniu na mleko o referencyjnej zawartości tłuszczu. Oznacza to, iżstopień wykorzystania krajowej ilości referencyjnej dla dostawców hurtowych po 11 miesiącach roku kwotowego wyniósł około 89,6%. Biorąc pod uwagę dane marcowe (skup na poziomie 708 tys. t) krajowa ilość referencyjna (tj. 9212 tys. t) w roku kwotowym 2007/2008 nie została przekroczona, zatem dostawcy nie bądą musieli płacić kar za przekroczenie limitów.
Wyższa podaż mleka w bieżącym roku, spadkowe tendencje cen na rynkach światowych oraz obniżenie popytu wewnętrznego na przetwory mleczarskie, wywierają silną presję na spadek krajowych cen zbytu, głównie przetworów stałych. Połowa kwietnia nie przyniosła znaczących zmian w tym zakresie. Dane MRiRW wskazują, iż w przeciągu tygodnia pełne mleko w proszku potaniało o ponad 3%, zaś odtłuszczone o 1%. Niższe są także ceny niektórych serów dojrzewających (typu Gouda, Ementaler) oraz wybranych przetworów świeżych – głównie śmietany i śmietanki – o ponad 1%. Przy braku znaczącej poprawy koniunktury na globalnym rynku mleka można spodziewać się, iż w dalszym ciągu będą utrzymywały się słabe tendencje spadkowe censprzedaży przetworów mleczarskich.
opr. MS, Wrp.pl
źródło: Agro Tydzień BGŻ nr 46