Rynek mięsa: Ceny spadły, ale wciąż są wysokie

0
536

W maju dosyć znacząco spadły ceny skupu wszystkich głównych rodzajów żywca – informuje AgroTydzień. 18 czerwca GUS opublikował dane o cenach skupu za maj. Najbardziej, bo o ponad 8%, z 4,05 do 3,72 zł/kg spadły przeciętne ceny skupu drobiu. Producenci dostawali o 3% mniej za bydło, przeciętnie 4,64 zł/kg i o 1% mniej za trzodę chlewną – średnio 4,81 zł/kg.

Zazwyczaj w maju ceny skupu drobiu rosną, bydła są stabilne, a trzody chlewnej spadają. W tym roku spadki były znaczące. Mogło na to wpłynąć szereg czynników, a prawdopodobnie najbardziej znaczące były przejściowe osłabienie popytu związane z obawami przed wpływem nowej grupy na rynek mięsa i pogorszeniem się pogody (mniejszy popyt na mięso i wędliny na grilla) oraz umacnianie się kursu złotego w kwietniu i pierwszej połowie mają.

Mimo dużych spadków ceny żywca są nadal wysokie. Przeciętnie za kg żywca drobiowego producenci dostawali o 5% więcej niż przed rokiem, za żywiec wołowy o 14% więcej, a za trzodę chlewną o 20% więcej. W stosunku do średniej ceny z ostatnich pięciu lat, ceny skupu drobiu były o 16% wyższe, bydła o 19% wyższe, a trzody chlewnej aż o 32% wyższe.

Można jednak oczekiwać, że spadki cen były tylko przejściowe. Prawdopodobnie dane GUS za czerwiec pokażą ponowne wzrosty cen trzech głównych rodzajów żywca. Przeciętna cena skupu tuczników (netto dla wszystkich klas) może po raz pierwszy w historii przekroczyć 5 zł/kg.