Rynek mięsa – 9 maja 2015

DRÓB RZEŹNY – SKUP Aktualna cena za tonę Tygodniowa zmiana w %
kurczęta typu brojler 3 272,3 -0,5
indory 5 999,0 1,6
indyczki 5 728,3 -0,9
kaczki typu brojler 4 711,3 -0,4
DRÓB – SPRZEDAŻ w zakładach drobiarskich Aktualna cena za tonę Tygodniowa zmiana w %
tuszki kurcząt patroszonych bez szyj 5 671 5,3
tuszki kurcząt patroszonych z szyjami 4 742 3,5
tuszki indyków patroszonych 8 752 -2,0
ćwiartki z kurczaka 3 453 3,8
skrzydła z kurczaka 4 763 0,1
filety z piersi kurczaka 13 573 0,8
nogi z kurczaka 5 454 -4,2
podudzia z kurczaka 6 309 1,4
uda z kurczaka 5 862 -1,4
filety z piersi indyka 16 736 -2,2
skrzydła z indyka 5 749 -1,9
udźce z indyka 9 568 5,5
podudzia z indyka 5 423 -2,2
wątroby z kurczaka 3 160 9,1
wątroby z indyka 4 778 1,7
DRÓB – SPRZEDAŻ mięsa luzem Aktualna cena za tonę Tygodniowa zmiana w %
tuszki kurcząt patroszonych bez szyj 5 670,5 5,3
tuszki kurcząt patroszonych z szyjami 4 625,3 3,7
tuszki indyków patroszonych 8 751,9 -2,0
ćwiartki z kurczaka 3 342,8 3,4
skrzydła z kurczaka 4 606,8 0,8
filety z piersi kurczaka 13 117,2 0,6
nogi z kurczaka 5 229,4 -2,0
podudzia z kurczaka 5 586,0 1,5
uda z kurczaka 5 144,3 -3,7
filety z piersi indyka 16 662,3 -2,4
skrzydła z indyka 5 753,2 -0,5
udźce z indyka 9 537,9 6,7
podudzia z indyka 5 342,4 -0,8
wątroby z kurczaka 2 921,8 6,8
wątroby z indyka 4582,8 2,7
WOŁOWINA – SKUP Aktualna cena za tonę Tygodniowa zmiana w %
bydło 8-12 miesięcy 12 833 5,16
byki 12-24 miesiące 12 791 0,38
byki powyżej 24 miesięcy 12 688 -0,39
wolce do 12 miesięcy
krowy 10 593 -0,67
jałówki 12 442 -0,31
WOŁOWINA – SPRZEDAŻ Aktualna cena za tonę Tygodniowa zmiana w %
ćwierci byków do 2 lat 12 267 1,4
krów rzeźnych 10 150 0,5
CENY BYDŁA ŻYWEGO W HURCIE Aktualna cena za sztukę Tygodniowa zmiana w %
byczki od 8 dni do 4 tygodni – typ mleczny 522,72 -10,1
byczki od 8 dni do 4 tygodni – typ mięsny 760,72 -6,4
młode bydło opasowe od 6-12 miesięcy 8,71 -13,8
CENY BYDŁA NA TARGOWISKACH Aktualna cena za kg Tygodniowa zmiana w %
cielęta 60-100 kg 11,32 3,6
młode bydło opasowe 6,70 2,8
krowy wybrakowane 4,10 -2,4
BARANINA – SKUP Cena w MARCU za tonę Miesięczna zmiana w %
17,1-24 kg 9 380 8,3
24,1-31 kg 8 699 1,4
31,1 – 36 kg 7 968 5,6
36,1-40 kg 8 000
Średnia 17,1-40 kg 8 830 4,5
WIEPRZOWINA – SKUP Aktualna cena za tonę Tygodniowa zmiana w %
klasa S 5 788 -3,53
klasa E 5 676 -3,51
klasa U 5 214 -4,11
klasa R 4 789 -4,43
klasa O 4 243 -4,05
klasa P 3 629 -5,93
S-P razem 5 571 -3,63
WIEPRZOWINA – SPRZEDAŻ Aktualna cena za tonę Tygodniowa zmiana w %
półtusze wieprzowe 6 383 -1,3
schab środkowy z kością 11 259 1,16
szynka gotowana 16 684 -2,71
kiełbasa toruńska 10 080 1,97
prosięta na targowiskach (za sztukę) 164,93 1,0
źródło: MRiRW