Rynek mięsa – 14 marca 2015

DRÓB RZEŹNY – SKUP Aktualna cena za tonę Tygodniowa zmiana w %
kurczęta typu brojler 3 467,8 0,6
indory 6 029,1 0,4
indyczki 5 754,2 0,5
kaczki typu brojler 4 755,5 1,7
DRÓB – SPRZEDAŻ w zakładach drobiarskich Aktualna cena za tonę Tygodniowa zmiana w %
tuszki kurcząt patroszonych bez szyj 6 214 -1,1
tuszki kurcząt patroszonych z szyjami 5 322 0,6
tuszki indyków patroszonych 8 775 -0,4
ćwiartki z kurczaka 3 373 -4,3
skrzydła z kurczaka 4 723 -8,2
filety z piersi kurczaka 13 534 -1,1
nogi z kurczaka 6 042 -2,4
podudzia z kurczaka 6 332 0,0
uda z kurczaka 5 960 3,3
filety z piersi indyka 17 132 0,4
skrzydła z indyka 5 921 -0,7
udźce z indyka 9 692 1,2
podudzia z indyka 5 325 -2,1
wątroby z kurczaka 3 072 -1,2
wątroby z indyka 4 998 2,2
DRÓB – SPRZEDAŻ mięsa luzem Aktualna cena za tonę Tygodniowa zmiana w %
tuszki kurcząt patroszonych bez szyj 6 213,4 1,3
tuszki kurcząt patroszonych z szyjami 5 228,0 1,9
tuszki indyków patroszonych 8 775,0 -0,4
ćwiartki z kurczaka 3 300,5 -1,3
skrzydła z kurczaka 4 593,9 -9,1
filety z piersi kurczaka 13 148,3 -0,9
nogi z kurczaka 5 653,7 -3,7
podudzia z kurczaka 5 705,1 0,4
uda z kurczaka 5 307,0 5,6
filety z piersi indyka 17 122,8 0,5
skrzydła z indyka 5 825,8 -0,8
udźce z indyka 9 579,9 1,0
podudzia z indyka 5 159,8 -1,8
wątroby z kurczaka 2 927,8 -0,8
wątroby z indyka 4743,5 1,4
WOŁOWINA – SKUP Aktualna cena za tonę Tygodniowa zmiana w %
bydło 8-12 miesięcy 12 751 -3,7
byki 12-24 miesiące 13 185 -0,8
byki powyżej 24 miesięcy 13 127 -0,6
wolce do 12 miesięcy
krowy 10 620 0,3
jałówki 12 609 -0,9
WOŁOWINA – SPRZEDAŻ Aktualna cena za tonę Tygodniowa zmiana w %
ćwierci byków do 2 lat 12 519 -1,4
krów rzeźnych 9 822 -0,5
CENY BYDŁA ŻYWEGO W HURCIE Aktualna cena za sztukę Tygodniowa zmiana w %
byczki od 8 dni do 4 tygodni – typ mleczny 515,85 -6,6
byczki od 8 dni do 4 tygodni – typ mięsny 777,00 -2,7
młode bydło opasowe od 6-12 miesięcy 9,62 -6,6
CENY BYDŁA NA TARGOWISKACH Aktualna cena za kg Tygodniowa zmiana w %
cielęta 60-100 kg 10,54 -3,4
młode bydło opasowe 6,38 -4,3
krowy wybrakowane 4,14 -1,9
BARANINA – SKUP Cena w styczniu za tonę Miesięczna zmiana w %
owce żywe 12,1-17 kg brak danych brak danych
17,1-24 kg brak danych brak danych
24,1-31 kg 8 844 -2
31,1 – 36 kg 7 384 -3,9
36,1-40 kg brak danych brak danych
Średnia 17,1-40 kg 8 409 4,5
WIEPRZOWINA – SKUP Aktualna cena za tonę Tygodniowa zmiana w %
klasa S 5 954 -2,73
klasa E 5 844 -2,88
klasa U 5 373 -3,73
klasa R 4 968 -3,95
klasa O 4 368 -3,92
klasa P 3 967 2,40
S-P razem 5 737 -3,03
WIEPRZOWINA – SPRZEDAŻ Aktualna cena za tonę Tygodniowa zmiana w %
półtusze wieprzowe 6 475 -0,30
schab środkowy z kością 11 103 1,68
szynka gotowana 17 316 3,32
kiełbasa toruńska 10 645 2,69
prosięta na targowiskach (za sztukę) 153,06 0,8
     
źródło: MRiRW