Rynek bydła mięsnego: wraz ze wzrostem cen żywca rosną koszty produkcji

fot. mw

Na tegorocznej wystawie bydła simentalskiego w Rudawce Rymanowskiej okazale prezentowały się przywiezione przez hodowców krowy. Hodowcy zadowoleni byli ze swoich czempionów. Dumnie mówili o ich sukcesach wystawowych. Nieco jednak mina im zrzedła, kiedy zapytaliśmy o ceny. Tutaj bardziej rozmowni byli hodowcy krów mlecznych, ponieważ od dawna panuje na tym rynku stabilizacja i ceny oferowane za dostarczone mleka zadawalają producentów.

Nieco mniej powodów do radości mają hodowcy opasów. Wprawdzie cena obecnie oferowana za żywiec wołowy jest o 22 % większa niż w ubiegłym roku, ale też znacznie wzrosły koszty hodowli. W trzecim tygodniu sierpnia podmioty skupowe  średnio płaciły około 7,71 zł/kg,  czyli o 2% więcej niż tydzień wcześniej i o 5,5% więcej niż przed miesiącem.

Natomiast zakłady mięsne sprzedawały kompensowane ćwierćtusze wołowe z młodych buhajków do 2 lat średnio po 14,46 zł/kg wobec 14,40 zł/kg w poprzednim tygodniu.

– Cena ćwierćtusz była o 1% wyższa niż przed miesiącem oraz o 14% wyższa niż w analogicznym okresie 2020 roku – informuje Biuro analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności