fbpx
Strona głównaCenyRynek bydła mięsnego: wraz ze wzrostem cen żywca rosną koszty produkcji

Rynek bydła mięsnego: wraz ze wzrostem cen żywca rosną koszty produkcji

Na tegorocznej wystawie bydła simentalskiego w Rudawce Rymanowskiej okazale prezentowały się przywiezione przez hodowców krowy. Hodowcy zadowoleni byli ze swoich czempionów. Dumnie mówili o ich sukcesach wystawowych. Nieco jednak mina im zrzedła, kiedy zapytaliśmy o ceny. Tutaj bardziej rozmowni byli hodowcy krów mlecznych, ponieważ od dawna panuje na tym rynku stabilizacja i ceny oferowane za dostarczone mleka zadawalają producentów.

Nieco mniej powodów do radości mają hodowcy opasów. Wprawdzie cena obecnie oferowana za żywiec wołowy jest o 22 % większa niż w ubiegłym roku, ale też znacznie wzrosły koszty hodowli. W trzecim tygodniu sierpnia podmioty skupowe  średnio płaciły około 7,71 zł/kg,  czyli o 2% więcej niż tydzień wcześniej i o 5,5% więcej niż przed miesiącem.

Natomiast zakłady mięsne sprzedawały kompensowane ćwierćtusze wołowe z młodych buhajków do 2 lat średnio po 14,46 zł/kg wobec 14,40 zł/kg w poprzednim tygodniu.

– Cena ćwierćtusz była o 1% wyższa niż przed miesiącem oraz o 14% wyższa niż w analogicznym okresie 2020 roku – informuje Biuro analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia.

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Wydawnictwo PLANTPRESS poleca

INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.