Ruszaj z wnioskiem!

Można już składać wnioski o wsparcie do prywatnego przechowywania wieprzowiny!

W Dzienniku Urzędowym UE opublikowano już rozporządzenie wykonawcze Komisji wprowadzające prywatne przechowywanie wieprzowiny oraz ustalające z góry stawkę dopłat.
Wnioski o wsparcie można składać już od początku tygodnia. Podany w nich okres przechowywania może wynosić 90, 120 lub 150 dni. Każdy wniosek dotyczy tylko jednej z kategorii produktów kwalifikujących się do dopłat w ilości co najmniej 10 ton w przypadku produktów bez kości oraz 15 ton w przypadku innych produktów. Wysokość dopłat wynosi od 210 do 305 euro za tonę, w zależności od rodzaju mięsa i okresu jego przechowywania. Stawka zabezpieczenia, którą należy wnieść wynosi 20% stawek dopłat.
Celem uruchomienia mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny jest przywrócenie równowagi rynkowej i wzrost cen wieprzowiny w UE.

Renata Struzik, źródło: FAMMU/FAPA

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności