Roszponka na zimową sałatkę i poplon

0
1012

Roszponka (roszpunka) jest w naszym kraju jeszcze mało popularna, ale jej uprawę warto upowszechnić. Stanowi cenne źródło witamin jesienią, zimą i wczesną wiosną, gdyż przy uprawie w inspektach lub nieogrzewanej szklarni zbiór odbywa się przez cały ten okres. Dla ogrodników roszponka może stanowić doskonały poplon w szklarni.

Wiosenny termin wysiewu trwa od marca do początku kwietnia. Termin jesienny – od sierpnia do początku września. Do uprawy wymaga dobrze ubitej gleby, w którą nasiona wysiewa się na głębokość 1 cm. Odległość między rzędami powinna wynosić 15-20 cm, a między roślinami w rzędzie 10-15 cm.

Do nawożenia roszponki najlepiej jest zastosować kompost, który polepszy strukturę gleby, a roślinom dostarczy niezbędnych składników pokarmowych. Dodatkowe nawożenie może zwiększyć plon, ale również zawartość azotanów w liściach. Bardzo ważne jest obfite i regularne nawadnianie roślin, szczególnie w początkowym okresie uprawy. Brak wody i susza mogą powodować przedwczesne kwitnięcie roślin.

Główne zagrożenie w uprawie może stanowić porażenie roślin przez mączniaka rzekomego. Objawia się to fioletowo szarymi plamami na dolnej powierzchni liści. Należy więc zaopatrzyć się w nasiona odmian odpornych na te chorobę.
Przy uprawie w szklarni koniecznym zabiegiem jest częste wietrzenie roślin.
Liście roszponki zbiera się z roślin sukcesywnie, w miarę dorastania.