Rośnie rynek paszowy

Zużycie wysokobiałkowych surowców paszowych w Polsce w ostatnich latach wykazywało tendencje wzrostowe, co miało/ma związek m.in. z rosnącą produkcją drobiu.

Według wyliczeń IERiGŻ, w ciągu ostatnich 5 sezonów krajowe zużycie wysokobiałkowych surowców paszowych zwiększyło si ę o ponad 40% (w sezonie 2012/13 wyniosło ok. 4,1 mln t, podczas gdy w 2008/09 ok. 2,9 mln t).
W bieżącym sezonie 2013/14 spodziewany jest dalszy wzrost konsumpcji. IERiGŻ oczekuje, że może ona wynieść blisko 4,4 mln t, tj. o prawie 6,5% więcej niż w sezonie 2012/13 (prognozy opublikowane w raporcie Rynek pasz, październik 2013 r.).
W warunkach wciąż obowiązującego zakazu stosowania mączek mięsno-kostnych w żywieniu zwierząt, kluczową rolę w zaspokajaniu zapotrzebowania na surowce wysokobiałkowe odgrywają śruty oleiste. Ich zużycie wzrosło z ok. 2,6 mln t w sezonie 2008/09 do ok. 3,7 mln t w sezonie 2012/13.
W strukturze konsumpcji śrut dominuje śruta sojowa. Jej zużycie w ostatnich 5 sezonach kształtowało si ę w granicach ok. 1,7–1,9 mln t. Konsumpcja śruty rzepakowej w analizowanym okresie wynosiła ok. 650–870 tys. t, natomiast zużycie śruty słonecznikowej, jak ocenia IERiGŻ, wzrosło z 310 tys. w sezonie 2008/09 do prawie 960 tys. t w sezonie 2011/12 (w sezonie 2012/13 wyniosło ok. 760 tys. t). O coraz większym wykorzystaniu śrut innych niż sojowa decydowały ich konkurencyjne ceny.
Jak zaznacza jednak IERiGŻ, możliwości dalszego wzrostu zużycia tańszych śrut w żywieniu zwierząt są ograniczone, ze względu na to, że ich graniczne, ze względów żywieniowych, udziały w paszach, w dużym stopniu zostały już osiągnięte (raport Rynek pasz, październik 2013 r.).
(Rynek pasz, IERiGŻ, październik 2013 r.)
 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności