Rośnie produkcja drobiu

W Polsce produkcja drobiu wykazuje stały trend wzrostowy.  W ocenie  specjalistów z Biura Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa  wynika to przede wszystkim z możliwości lokowania krajowej produkcji na rynkach zagranicznych oraz z rosnącej konsumpcji wewnętrznej.

– Przewiduje się, że w całym 2018 r. produkcja drobiu w Polsce zwiększy się o ok. 9%. W dniach 19-25 marca br. cena skupu kurcząt brojlerów wyniosła 3,43 zł/kg (o 0,7% wyższa niż rok temu), cena skupu indyków wyniosła 4,53 zł/kg (o 10,4% niższa). W 2017 r. udział eksportu w produkcji mięsa drobiowego utrzymał się na wysokim poziomie 39%, a import stanowił niespełna 3% krajowej konsumpcji – informuje KOWR.

Według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w 2018 r. podaż mięsa drobiowego na krajowym rynku pozostanie relatywnie wysoka, co wpłynie na dynamikę cen skupu drobiu.

Źródło: KOWR