Rośnie eksport niemieckiej wieprzowiny

Niemiecka wieprzowina staje się coraz bardziej popularna w Rosji, Hong Kongu, Chinach i w Indiach. Rosną też możliwości eksportowania tego mięsa z Niemiec do państw Europy Środkowej i Wschodniej, ponieważ w wielu krajach, tak jak w Polsce spada pogłowie świń. N

reklama
Baner Amazone


W Danii, będącej największym eksporterem wieprzowiny w Europie, pogłowie świń zmniejszyło się w ciągu roku o 8%. W Holandii pogłowie stada zarodowego świń spadło w tym czasie o 3%. Korzystając z tego spadku Niemcy zwiększyli eksport wieprzowiny w 2008 r. o 20% – wyniósł on 1,8 mln ton. Największym odbiorcą niemieckiej wieprzowiny są Włochy. Od stycznia do sierpnia 2008 r. kraj ten importował 176267 t wieprzowiny z Niemiec. Kolejne miejsca pod tym względem zajmują: Polska, Holandia i Austria. Import wieprzowiny do Niemiec w 2008 r. wyniósł 1,2 mln ton, czyli był tylko nieznacznie większy niż rok wcześniej.

(Agra Europe 2008, nr 2338, s. M/11) W.M.
foto: Wrp.pl
reklama
baner SDF
reklama
Baner podcasty

ZOSTAW KOMENTARZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Przeczytaj także

None found

Najpopularniejsze artykuły

None found

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

Nowości od Danko

INNE ARTYKUŁY AUTORA




NAJNOWSZE WIADOMOŚCI