Rośnie eksport niemieckiej wieprzowiny

0
190

Niemiecka wieprzowina staje się coraz bardziej popularna w Rosji, Hong Kongu, Chinach i w Indiach. Rosną też możliwości eksportowania tego mięsa z Niemiec do państw Europy Środkowej i Wschodniej, ponieważ w wielu krajach, tak jak w Polsce spada pogłowie świń. N


W Danii, będącej największym eksporterem wieprzowiny w Europie, pogłowie świń zmniejszyło się w ciągu roku o 8%. W Holandii pogłowie stada zarodowego świń spadło w tym czasie o 3%. Korzystając z tego spadku Niemcy zwiększyli eksport wieprzowiny w 2008 r. o 20% – wyniósł on 1,8 mln ton. Największym odbiorcą niemieckiej wieprzowiny są Włochy. Od stycznia do sierpnia 2008 r. kraj ten importował 176267 t wieprzowiny z Niemiec. Kolejne miejsca pod tym względem zajmują: Polska, Holandia i Austria. Import wieprzowiny do Niemiec w 2008 r. wyniósł 1,2 mln ton, czyli był tylko nieznacznie większy niż rok wcześniej.

(Agra Europe 2008, nr 2338, s. M/11) W.M.
foto: Wrp.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności