Niemiecka wieprzowina staje się coraz bardziej popularna w Rosji, Hong Kongu, Chinach i w Indiach. Rosną też możliwości eksportowania tego mięsa z Niemiec do państw Europy Środkowej i Wschodniej, ponieważ w wielu krajach, tak jak w Polsce spada pogłowie świń. N
W Danii, będącej największym eksporterem wieprzowiny w Europie, pogłowie świń zmniejszyło się w ciągu roku o 8%. W Holandii pogłowie stada zarodowego świń spadło w tym czasie o 3%. Korzystając z tego spadku Niemcy zwiększyli eksport wieprzowiny w 2008 r. o 20% – wyniósł on 1,8 mln ton. Największym odbiorcą niemieckiej wieprzowiny są Włochy. Od stycznia do sierpnia 2008 r. kraj ten importował 176267 t wieprzowiny z Niemiec. Kolejne miejsca pod tym względem zajmują: Polska, Holandia i Austria. Import wieprzowiny do Niemiec w 2008 r. wyniósł 1,2 mln ton, czyli był tylko nieznacznie większy niż rok wcześniej.
foto: Wrp.pl