fbpx
Strona głównaPozostałeRośnie eksport niemieckiej wieprzowiny

Rośnie eksport niemieckiej wieprzowiny

Niemiecka wieprzowina staje się coraz bardziej popularna w Rosji, Hong Kongu, Chinach i w Indiach. Rosną też możliwości eksportowania tego mięsa z Niemiec do państw Europy Środkowej i Wschodniej, ponieważ w wielu krajach, tak jak w Polsce spada pogłowie świń. N


W Danii, będącej największym eksporterem wieprzowiny w Europie, pogłowie świń zmniejszyło się w ciągu roku o 8%. W Holandii pogłowie stada zarodowego świń spadło w tym czasie o 3%. Korzystając z tego spadku Niemcy zwiększyli eksport wieprzowiny w 2008 r. o 20% – wyniósł on 1,8 mln ton. Największym odbiorcą niemieckiej wieprzowiny są Włochy. Od stycznia do sierpnia 2008 r. kraj ten importował 176267 t wieprzowiny z Niemiec. Kolejne miejsca pod tym względem zajmują: Polska, Holandia i Austria. Import wieprzowiny do Niemiec w 2008 r. wyniósł 1,2 mln ton, czyli był tylko nieznacznie większy niż rok wcześniej.

(Agra Europe 2008, nr 2338, s. M/11) W.M.
foto: Wrp.pl

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Wydawnictwo PLANTPRESS poleca

INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.