fbpx

Rośnie eksport niemieckiej wieprzowiny

Niemiecka wieprzowina staje się coraz bardziej popularna w Rosji, Hong Kongu, Chinach i w Indiach. Rosną też możliwości eksportowania tego mięsa z Niemiec do państw Europy Środkowej i Wschodniej, ponieważ w wielu krajach, tak jak w Polsce spada pogłowie świń. N


W Danii, będącej największym eksporterem wieprzowiny w Europie, pogłowie świń zmniejszyło się w ciągu roku o 8%. W Holandii pogłowie stada zarodowego świń spadło w tym czasie o 3%. Korzystając z tego spadku Niemcy zwiększyli eksport wieprzowiny w 2008 r. o 20% – wyniósł on 1,8 mln ton. Największym odbiorcą niemieckiej wieprzowiny są Włochy. Od stycznia do sierpnia 2008 r. kraj ten importował 176267 t wieprzowiny z Niemiec. Kolejne miejsca pod tym względem zajmują: Polska, Holandia i Austria. Import wieprzowiny do Niemiec w 2008 r. wyniósł 1,2 mln ton, czyli był tylko nieznacznie większy niż rok wcześniej.

(Agra Europe 2008, nr 2338, s. M/11) W.M.
foto: Wrp.pl
McHale - baner - kwiecień 2024
Syngenta baner Treso
Baner webinarium konopie
POZ 2024 - baner

ZOSTAW KOMENTARZ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Najpopularniejsze artykuły
NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
[s4u_pp_featured_products per_row="2"]
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.