fbpx

Rośnie cena żywca wieprzowego

Średnia cena tuczników w wadze żywej kształtuje się na poziomie średnio 4,85 zł/kg, a więc o 20 gr więcej niż przed tygodniem. W klasie E za surowiec można otrzymać średnio 6,50 zł/kg, zatem o 25 gr więcej niż tydzień temu.

Jak informuje KZP-PTCH, głównymi impulsami do wzrostu cen żywca na krajowym rynku były: mniejsza podaż surowca (w lutym import warchlaków z Danii był wyraźnie niższy), rozpoczęcie sezonu grillowego czy wreszcie zwiększone zainteresowanie mięsem branż hotelarskiej i gastronomicznej w związku z luzowaniem przez rząd obostrzeń związanych z Covid-19.

Wzrosty cen widoczne są także na pozostałych europejskich rynkach, co wynika m.in. z niesłabnącego popytu ze strony Chin. Aby mu sprostać, Hiszpania skupuje żywiec z Belgii, Francji i Holandii, co z kolei napędza wzrost cen w tych krajach.

Wzrosła też cena na kluczowym rynku niemieckim; tam płacą 1,46 euro/kg, czyli o 4 centy więcej niż przed tygodniem.

McHale - baner - kwiecień 2024
Axial Syngenta baner
Baner webinarium konopie
POZ 2024 - baner

ZOSTAW KOMENTARZ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Najpopularniejsze artykuły
NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
[s4u_pp_featured_products per_row="2"]
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.