Średnia cena tuczników w wadze żywej kształtuje się na poziomie średnio 4,85 zł/kg, a więc o 20 gr więcej niż przed tygodniem. W klasie E za surowiec można otrzymać średnio 6,50 zł/kg, zatem o 25 gr więcej niż tydzień temu.
Jak informuje KZP-PTCH, głównymi impulsami do wzrostu cen żywca na krajowym rynku były: mniejsza podaż surowca (w lutym import warchlaków z Danii był wyraźnie niższy), rozpoczęcie sezonu grillowego czy wreszcie zwiększone zainteresowanie mięsem branż hotelarskiej i gastronomicznej w związku z luzowaniem przez rząd obostrzeń związanych z Covid-19.
Wzrosty cen widoczne są także na pozostałych europejskich rynkach, co wynika m.in. z niesłabnącego popytu ze strony Chin. Aby mu sprostać, Hiszpania skupuje żywiec z Belgii, Francji i Holandii, co z kolei napędza wzrost cen w tych krajach.
Wzrosła też cena na kluczowym rynku niemieckim; tam płacą 1,46 euro/kg, czyli o 4 centy więcej niż przed tygodniem.