Konsumenci w Danii kupują coraz więcej produktów mleczarskich wytworzonych według zasad rolnictwa ekologicznego. Przeprowadzona wśród nich ankieta wykazała, że przy zakupie najważniejsze jest dla nich, czy są to produkty rolnictwa ekologicznego. N
Mniej ważne było, czy wzbogacone są substancjami korzystnymi dla zdrowia, np. probiotykami, czy omega-3 kwasami tłuszczowymi. W 2008 r. zasady rolnictwa ekologicznego zostaną wprowadzone przez 106 rolników gospodarujących na powierzchni 14 tys. hektarów. Wśród nich 67 specjalizuje się w produkcji mleczarskiej, a ich gospodarstwa zajmują 6,6 tys. hektarów. W 2007 r. zasady te wprowadziło 102 rolników na powierzchni 12,7 tys. hektarów. Ocenia się, że aby zaspokoić popyt na produkty rolnictwa ekologicznego do 2015 r. co roku jego zasady należy wprowadzać na powierzchni 10-12 tys. hektarów.
(Agarfood Europe 2008, March, s. 15)
W.M.
foto: Wrp.pl
N