W dniach 20–26 sierpnia według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW za trzodę chlewną dostawcom płacono średnio 5,01 zł/kg, czyli o 2% więcej niż tydzień wcześniej i o 8% więcej niż przed miesiącem. Jednocześnie cena tego żywca była o 9% niższa niż przed rokiem.
– Wzrosty cen przeważają również na rynku unijnym. W dniach 20–26 sierpnia średnia cena zakupu świń rzeźnych klasy E przeciętnie wynosiła 151,93 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, o 1% więcej niż w poprzednim tygodniu. Jednocześnie żywiec ten był o 6% droższy niż przed miesiącem, ale o 11% tańszy niż przed rokiem. W Polsce za trzodę chlewną tej klasy wyrażoną w walucie unijnej uzyskiwano 153,13 EUR za 100 kg, o około 1%więcej niż średnio w UE – informuje Biuro Analiz i Strategii KOWR.
Niższe niż w Polsce ceny tego żywca notowano m.in. w Czechach (o 3%), Holandii (o 10%), Francji, Belgii i Danii (o 13%), natomiast wyższe – m.in. w Niemczech (o 4%) i Wielkiej Brytanii (o 8%).
Źródło: KOWR