Rosną ceny tuczników

0
406

Producenci trzody chlewnej w Europie mają powody do zadowolenia, ponieważ prawie we wszystkich krajach ceny wzrosły w stosunku do tygodnia poprzedniego. Największe wzrosty zanotowano w Belgii (+6₵), Austrii (+5₵) i Holandii (+4₵) za kg (wbc). W naszym kraju jak podaje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej wzrost cen skupu nie jest taki spektakularny. W ciągu ostatnich czterech tygodni cena skupu w przeliczeniu na wagę bitą ciepłą wzrosła o 40-50 gr z 1 kg.

Zdaniem KZP–PTCH niska liczba ubojów w UE przy zwiększonym zapotrzebowaniu na wieprzowinę zarówno na rynku unijnym jak i rosnącym popycie w Chinach winduje ceny unijne do rekordowych poziomów. Ożywienie rynku w wielu krajach unijnych spowodował wzrost popytu związany z okresem przedświątecznym.

– Co roku bowiem wiadomo, że w okresie Świąt Bożego Narodzenia oraz Nowego Roku liczba dni ubojowych jest ograniczona. Również popyt ze strony Chin po okresie intensywnego importu spowodowanego gromadzeniem zapasów na święto noworoczne przypadające na koniec stycznia 2020 r., może zostać osłabiony. Dlatego intensywny skup żywca wieprzowiny odbywa się właśnie teraz. Chiński rząd prognozuje, że import wieprzowiny w 2020 roku wyniesie 3 mln ton. Założenia bazują na optymistycznych przesłankach częściowej odbudowy chińskiej produkcji trzody chlewnej w następnym roku – mówi Aleksander Dargiewicz, prezes zarządu KZP–PTCH.

Źródło: KZP–PTCH

Opracował: Samuel Skrzysz